PERICOLUL DE TOAMNĂ DIN LANUL DE PORUMB. Omida fructificațiilor atacă și în septembrie

21 sep 2023
Porumbul este deja uscat sau aproape uscat, iar recoltarea lui este foarte aproape. Însă acolo unde porumbul este încă verde, omida fructificațiilor reprezintă un pericol.

Omida fructificațiilor este tot mai prezentă în cultura porumbului, dar și în culturile horticole (tomate, ardei, vinete). În mod normal, în condițiile țării noastre, dăunătorul prezintă două generații pe an. În ultimii ani, în urma monitorizării cu capcane feromonale, a fost constatată existența a trei generații cu dezvoltare completă. Cu cât este mai cald, cu atât sunt mai mari șansele ca insectele să aibă mai multe generații într-un an. Nici omida fructificațiilor nu face excepție. Unde vor depune femelele ouăle? Pe porumbul care încă este verde și care ar trebui să fie recoltat în a doua parte a lunii octombrie.


 
Cum protejăm porumbul în luna septembrie?
La fel ca în perioada verii. Se recomandă monitorizarea lanului de porumb prin amplasarea capcanelor feromonale (în unele cărți de entomologie se recomandă 4 capcane la hectar) iar tratamentele să se efectueze la 3-5 zile de la apariția primelor capturi în capcane. Trebuie să ținem cont și de condițiile meteo din luna septembrie. Dacă se anunță o vreme caldă, fără ploi, atunci sunt șanse mari să avem atac.
 
De asemenea, trebuie să avem în vedere că larvele sunt foarte sensibile la insecticid după eclozare, când sunt puțin mobile. Începând cu al treilea stadiu de dezvoltare, larvele pătrund în pănuși și nu mai pot fi combătute. În primele două stadii de dezvoltare, larvele consumă țesutul și epiderma frunzei. De multe ori, fermierii fac tratamentele când văd frunzele găurite, în urma atacului larvelor aflate în primele două stadii de dezvoltare. Din păcate, în cele mai multe cazuri, când fermierii văd frunzele găurite, este prea târziu. Larvele au pătruns deja în fructificații. Tratamentele se fac doar în anumite cazuri, și doar acolo unde porumbul este încă verde.
 
Capcane în lanul de porumb
Referitor la capcane, acestea ar trebui controlate de 2-3 ori pe săptămână. Cel puțin 2-3 săptămâni. Fluturii acestei specii se pot deosebi cu ușurință, fără să fii specialist în domeniu, iar feromonii folosiți sunt foarte selectivi, nu atrag decât specia țintă, foarte rar și fluturi din alte specii.
 
Sursa: Revista Ferma
 
loading ...