Săptămâna a început cu scăderi semnificative ale prețurilor la grâu și porumb pe bursa Euronext, influențate de o combinație de factori economici și agricoli. Cel mai important element în acest context este aprecierea accentuată a monedei euro, care afectează direct competitivitatea exporturilor europene, scrie Agrarheute.
Grâul cu livrare în luna mai 2025 a fost cotat la 217 euro/tonă, în scădere cu 1,15 euro, atingând cel mai redus nivel din ultimele opt luni. Contractele pentru noua recoltă, cu livrare în septembrie 2025, au ajuns la 214,50 euro/tonă. Această tendință este alimentată nu doar de cursul valutar, ci și de revizuirea în creștere a stocurilor globale de grâu, în special în Europa și Rusia, conform ultimului raport USDA.
În plus, ploaia recentă în părți ale Europei de Vest și de Est a contribuit la stabilizarea stării culturilor, atenuând temerile privind randamentele slabe. Strategy Grains și-a revizuit prognoza pentru producția de grâu moale în UE în 2025/26 la 128,1 milioane de tone – o creștere de 13% față de sezonul trecut.
Porumbul a urmat aceeași tendință descendentă. Prețul pentru contractele cu livrare în iunie 2025 a scăzut la 208 euro/tonă, cel mai mic nivel înregistrat din 28 august. În plus față de presiunea din partea grâului, ajustările făcute de USDA la bilanțul global al porumbului și amânarea tarifelor de import în Europa au menținut deschise canalele comerciale pentru porumbul din SUA, crescând disponibilitatea.
În contrast cu aceste scăderi, rapița cunoaște o revenire spectaculoasă. Prețul a crescut luni cu 12 euro/tonă, ajungând la 534,50 euro/tonă, susținut de scumpirea petrolului și de creșterea prețurilor la rapița din Canada, care a revenit la nivelurile din februarie.
Vremea rămâne un factor cheie. În timp ce bazinul Mării Negre se confruntă cu uscăciune, Franța și alte regiuni vest-europene beneficiază de precipitații, ceea ce a dus la o ușoară îmbunătățire a stării grâului și orzului, potrivit evaluărilor FranceAgriMer. Cu toate acestea, recolta nu este încă asigurată – condițiile meteo rămân instabile, iar riscurile asociate sunt în continuare ridicate.