PIAȚA MONDIALĂ DE CEREALE: Jonglări de prețuri și jocuri de culise în cele mai importante țări ale lumii

29 sep 2021
Piața europeană de cereale se menține stabilă, evoluând într-o tendință contrară celei din Chicago. Prețurile la grâu și porumb au crescut ușor pe Euronext, în timp ce în Chicago au scăzut prețurile la toate mărfurile.  
 
Pe scena internațională, Franța urma să devină câștigătoare, cel puțin parțial, a licitației algeriene, ale cărei detalii, ca de obicei, nu sunt cunoscute. Statele Unite a vândut 150 000 tone de porumb către Mexic.
 
Porumbul continuă să fie afectat de recolta întârziată în Franța și Ucraina, precum și de cantitatea deloc optimistă din Europa Centrală. China, cel mai probabil, va importa 20 milioane tone de porumb în acest an, în timp ce anul trecut volumul importat a fost de 29 milioane tone, potrivit CNGOIC (Centrul Național de Informare a Cerealelor și Uleiurilor din China). Analiștii Agritel sugerează o estimare de 25  milioane tone.
 
În Canada, Departamentul Agriculturii a modificat ușor estimarea producției de grâu moale la 18,17 milioane tone, dar a redus evaluarea  producției de grâu dur la 3,5 milioane tone. Pentru comparație, anterior se prognozau 16,4 milioane și, respectiv, 3,8 milioane tone.
 
Prețurile rapiței continuă să crească pe fondul soldurilor restrânse și al majorării prețurilor la motorină.
 
Piața americană. Toate prețurile mărfurilor din Chicago au scăzut brusc. Și din cauza raportului USDA, care mâine urmează să fie făcut public, dar și a presiunilor de recoltare. Randamentele de porumb din SUA par mixte, reflectând impactul vremii umede în unele state. Recolta de porumb este estimată la 18%, în creștere față de media actuală de 15%, în conformitate cu așteptările comercianților. Soia a fost recoltată în proporție de 16% din suprafața cultivată, comparativ cu 13% în medie.
 
În Brazilia se așteaptă ploi favorabile în următoarele zile, când începe semănatul de soia. Acest lucru a afectat prețurile care s-a reflectat și într-o ușoară diminuare la petrol la sfârșitul zilei. Semănatul grâului de iarnă a fost finalizat în proporție de 34 la sută, ceea ce reprezintă cu 2% mai mult decât media anunțată pentru ziua respectivă.
 
Piața Mării Negre. În Ucraina se observă o ușoară scădere a prețurilor la grâu cu un conținut de proteine ​​de 11,5% pentru cele mai apropiate contracte, în timp ce prețurile cu livrări la distanță au arătat o anumită  stabilitate. Pe de altă parte, grâul cu un conținut de proteine ​​de 12,5% pentru contractele pe termen scurt a crescut în preț cu aproximativ 1,50 USD pe tonă. În Rusia, prețurile de 12,5% nu s-au schimbat.  În prezent, ploile continuă în Ucraina, amânând recoltarea porumbului și însămânțarea grâului de iarnă.
 
loading ...