PIAȚA MONDIALĂ DE CEREALE: Jonglări de prețuri și jocuri de culise în cele mai importante țări ale lumii

29 sep 2021
Piața europeană de cereale se menține stabilă, evoluând într-o tendință contrară celei din Chicago. Prețurile la grâu și porumb au crescut ușor pe Euronext, în timp ce în Chicago au scăzut prețurile la toate mărfurile.  
 
Pe scena internațională, Franța urma să devină câștigătoare, cel puțin parțial, a licitației algeriene, ale cărei detalii, ca de obicei, nu sunt cunoscute. Statele Unite a vândut 150 000 tone de porumb către Mexic.
 
Porumbul continuă să fie afectat de recolta întârziată în Franța și Ucraina, precum și de cantitatea deloc optimistă din Europa Centrală. China, cel mai probabil, va importa 20 milioane tone de porumb în acest an, în timp ce anul trecut volumul importat a fost de 29 milioane tone, potrivit CNGOIC (Centrul Național de Informare a Cerealelor și Uleiurilor din China). Analiștii Agritel sugerează o estimare de 25  milioane tone.
 
În Canada, Departamentul Agriculturii a modificat ușor estimarea producției de grâu moale la 18,17 milioane tone, dar a redus evaluarea  producției de grâu dur la 3,5 milioane tone. Pentru comparație, anterior se prognozau 16,4 milioane și, respectiv, 3,8 milioane tone.
 
Prețurile rapiței continuă să crească pe fondul soldurilor restrânse și al majorării prețurilor la motorină.
 
Piața americană. Toate prețurile mărfurilor din Chicago au scăzut brusc. Și din cauza raportului USDA, care mâine urmează să fie făcut public, dar și a presiunilor de recoltare. Randamentele de porumb din SUA par mixte, reflectând impactul vremii umede în unele state. Recolta de porumb este estimată la 18%, în creștere față de media actuală de 15%, în conformitate cu așteptările comercianților. Soia a fost recoltată în proporție de 16% din suprafața cultivată, comparativ cu 13% în medie.
 
În Brazilia se așteaptă ploi favorabile în următoarele zile, când începe semănatul de soia. Acest lucru a afectat prețurile care s-a reflectat și într-o ușoară diminuare la petrol la sfârșitul zilei. Semănatul grâului de iarnă a fost finalizat în proporție de 34 la sută, ceea ce reprezintă cu 2% mai mult decât media anunțată pentru ziua respectivă.
 
Piața Mării Negre. În Ucraina se observă o ușoară scădere a prețurilor la grâu cu un conținut de proteine ​​de 11,5% pentru cele mai apropiate contracte, în timp ce prețurile cu livrări la distanță au arătat o anumită  stabilitate. Pe de altă parte, grâul cu un conținut de proteine ​​de 12,5% pentru contractele pe termen scurt a crescut în preț cu aproximativ 1,50 USD pe tonă. În Rusia, prețurile de 12,5% nu s-au schimbat.  În prezent, ploile continuă în Ucraina, amânând recoltarea porumbului și însămânțarea grâului de iarnă.
 
Top știri

MATERIAL SEMINCER RECORD. Soiurile autohtone au depăşit nivelul de productivitate al celor din străinătate. Află mai multe despre rezultatele Institutul „Selecţia”

27 oct 2021

SCANDALUL A LUAT SFÂRȘIT. Grâul alimentar a fost restituit rezervei de stat

19 oct 2021

VIDEO: Soluțiile ADAMA în combaterea buruienilor din cultura de porumb

11 oct 2021

A APĂRUT HRIȘCA PE RAFTURI. La un preț care bate tare la buzunare. Cât costă cel mai solicitat produs din pandemie

29 sep 2021

NORMA DE SEMĂNAT ȘI RECOLTA GRÂULUI DE TOAMNĂ sau ce înseamnă MMB?

23 sep 2021
Din aceiași categorie

RECOLTĂ RECORD DE CEREALE. Care este prețul per tonă care ar împăca producătorii de orz, aflați AICI

14 jul 2021

HIBRIZII DE RAPIȚĂ PIONEER®, pentru fermierii campioni. Ce recoltă au adunat producătorii

13 aug 2021

SITUAȚIE ALARMANTĂ ÎN SUDUL ȚĂRII. Agricultorii strâng doar câte 400 kg de grâu la hectar, față de 3 tone cât au luat anul trecut

25 jun 2020

HIBRIZII „STRUBE” DE FLOAREA-SOARELUI, rezultat maxim de pe lotul experimental din Soroca

11 sep 2021

STRIGĂTUL DISPERAT AL FERMIERILOR: “Seceta ne taie totul de sub picioare, dacă nu vom avea suport, vom fi la pământ”

24 apr 2020

PIAȚA MONDIALĂ DE CEREALE: Jonglări de prețuri și jocuri de culise în cele mai importante țări ale lumii

PIAȚA MONDIALĂ DE CEREALE: Jonglări de prețuri și jocuri de culise în cele mai importante țări ale lumii

PIAȚA MONDIALĂ DE CEREALE: Jonglări de prețuri și jocuri de culise în cele mai importante țări ale lumii

loading ...