Arșița și seceta au afectat culturile de porumb din multe regiuni și au redus drastic potențialul de producție. Situația se reflectă în prețurile porumbului MATIF de pe piața futures, care sunt de 352,25 de euro per tonă la începutul lunii august, cu aproximativ 10 euro mai mari decât la grâu, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrointel.ro.
Noua recoltă de porumb (noiembrie) este comercializată pe Bursa de la Paris în prezent la 323 de euro pe tonă. Pe piața spot germană, porumbul de cereale din portul de import Brake a costat recent 336 euro per tonă pentru vechea recoltă, în timp ce prețul cerut pentru noua recoltă în toamna anului viitor a fost de 340 de euro per tonă.
La fel ca și alte prețuri la cereale, cele pentru porumb rămân foarte volatile, influențate masiv de evenimente și de dificultățile continue în implementarea acordului de export în Ucraina.
Comisia UE estimează importurile europene de porumb din țări terțe pentru noul sezon la 16,5 milioane de tone – după ce Comisia a redus semnificativ previziunile de recoltă la începutul lunii pe baza estimărilor regionale de recoltă.
Recolta de porumb din UE-27 este acum prognozată la 65,8 milioane de tone, în creștere față de 71,7 milioane de tone din prognoza din iunie și 72,7 milioane de tone anul trecut.
Institutul european Marte și-a redus prognoza pentru producția de porumb cu 8%, până la 7,25 t/ha, comparativ cu o medie de 7,87 t/ha în ultimii cinci ani.
Și în Franța, valul de căldură de la jumătatea lunii iulie și lipsa precipitațiilor au avut consecințe. FranceAgriMer și-a redus, de asemenea, scorul de porumb „de bun la foarte bun” cu opt puncte, la 75%, o scădere de cincisprezece puncte față de 2021.
Italia, afectată de secetă, și-a redus prognoza de recoltă la 5,0 milioane de tone – de la 6,0 milioane de tone anul trecut.
Pentru România, cel mai mare producător european de porumb și, alături de Franța, cel mai important exportator intra-european, Comisia se așteaptă la o recoltă de 13,98 milioane de tone, față de 15,2 milioane de tone. Și în România, seceta a început în primăvară și a afectat semnificativ potențialul de randament al porumbului.
Recolta estimată pentru Germania este de 3,98 milioane de tone, comparativ cu 4,46 milioane de tone anul trecut.
Comisia UE estimează recolta de porumb a Poloniei la 7,0 milioane de tone, după un record de 7,5 milioane de tone anul trecut. Polonia pare să se fi descurcat puțin mai bine în ceea ce privește precipitațiile, dar analiștii polonezi spun că următoarele trei săptămâni vor fi critice și în ceea ce privește producția de porumb.