PREȚUL CEREALELOR CREȘTE DUPĂ CE RUSIA A DECIS SĂ SE RETRAGĂ DIN ACORDUL PRIVIND CORIDORUL MĂRII NEGRE

31 oct 2022
Prețurile cerealelor cresc rapid pe piața internațională, după ce Rusia a decis să se retragă din acordul ce permite Ucrainei exportul de alimente. Cotația grâului a crescut cu peste 5%, iar cea a porumbului cu 2,2%. Astfel, tona de grâu a depășit 327 de dolari, iar cea de porumb 262 de dolari, transmite AGROMEDIA, cu referire la Reuters.

Cel mai activ contract pentru grâu la bursa din Chicago Board of Trade (CBOT) a crescut cu 5,4%, până la 8,73-3/4 dolari pe bushel. Contractele futures pentru grâu au atins un maxim record de 13,64 dolari pe bushel în luna martie.

Porumbul a crescut luni cu 2,2%, la 6,96 dolari un bushel, iar soia a crescut cu 0,8% la 14,12 dolari un bushel.

Aceasta este o mișcare inflaționistă, care susține prețurile grâului și porumbului.  Prețurile au crescut, dar câștigurile suplimentare vor depinde de modul în care se desfășoară situația, a spus un comerciant din Singapore.

Moscova și-a suspendat sâmbătă participarea la acordul cu Marea Neagră ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale din Crimeea anexată de Rusia.

Kievul a spus că Rusia își face o scuză pentru o ieșire pregătită din acord, iar Washingtonul a acuzat din nou Moscova că folosește alimentele ca armă în război.

Sute de mii de tone de grâu rezervate pentru livrare în Africa și Orientul Mijlociu sunt în pericol în urma retragerii Rusiei, în timp ce exporturile de porumb ucrainene către Europa vor fi afectate, au declarat alți doi comercianți din Singapore.

Organizația Națiunilor Unite, Turcia și Ucraina au declarat că vor oferi astăzi acord de tranzit pentru 16 dintre cele 218 nave, dintre care 95 deja încărcate cu cereale, care sunt în apele teritoriale din jurul Odessei.
 
loading ...