PREȚUL CEREALELOR LA ÎNCEPUT DE RECOLTĂ. Acordul cerealelor, sub presiune

03 jul 2023
Știri din Europa

Grâul Matif a încercat să revină, vineri, de la cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni, dar faptul că grâul rusesc ​​12,5% este cotat cu aproximativ 26 de dolari sub prețurile FOB din UE i-a oprit creșterea.

Exportatorii din UE se concentrează pe Maroc, deoarece țara intenționează să importe până la 2,5 milioane de tone în perioada iulie-septembrie, deși se tem de o concurență sporită în Rusia.

FranceAgriMer și-a redus din nou estimările pentru ratingurile de grâu moale ale țării cu încă două puncte, cu 81% din recoltă, acum, în stare bună (dar mult față de estimarea de anul trecut, de 64%).

Rapița la Bursa Euronext a crescut, urmând câștigurile soiei CBOT, dar și aprecierile prețului petrolului, în timp ce cumpărătorii chinezi erau gata să plătească pentru uleiul de rapiță ucrainean, cu livrare în iulie-august, până la 970 USD/t CFR China.


 
Știri din regiunea Mării Negre

Ministrul de externe din Rusia a afirmat că nu vede argumente pentru extinderea acordului cu cereale de la Marea Neagră:

Nu văd ce argumente au cei care ar dori să continue acordul, pentru că acesta a devenit comercial în ceea ce privește cerealele ucrainene.

Pe toată durata acordului, în fiecare lună doar câteva nave din cadrul Programului Alimentar Mondial au plecat din porturile ucrainene, în timp ce numărul transportatorilor comerciali de cereale este mult mai mare, a mai spus Lavrov și a precizat că exporturile de îngrășăminte și produse alimentare rusești nu vor fi afectate dacă acordul „grain deal” este reziliat.


 
Recolta de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina

Conform UGA, recolta de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina din 2023 va fi cu 6,4% mai scăzută decât anul trecut, la 69,1 milioane tone. Dar perspectiva este cu aproximativ 4 milioane tone mai mare decât prognoza UGA din luna martie și estimează că vor fi recoltate 17,9 milioane tone de grâu, în scădere cu 12% față de anul trecut; 4,4 milioane tone de orz, în scădere cu 25%;  24,2 milioane tone de porumb, în scădere cu 11%; 12,7 milioane de tone de floarea soarelui, în creștere cu 14%.

Datele Ministerului Agriculturii din Ucraina arată că exporturile de cereale ale țării în sezonul iulie-iunie 2022/23 au depășit sezonul precedent și au ajuns la aproape 49 milioane tone, din care grâu – 16,83 milioane tone de grâu (18,72 milioane tone în sezonul 2021/22); 2,7 milioane tone de orz (5,74 milioane tone sezonul anterior); porumb – 29,12 milioane tone (23,40 milioane tone în 2021/22).

Sursa: Agriportal.ro
loading ...