PREȚUL GRÂULUI MATIF - CU MULT SUB PRAGUL DE 300 DE EURO/TONA

16 dec 2022
Prețul grâului MATIF a coborât joi, 15 decembrie cu mult sub pragul de 300 de euro pe piața europeană futures. Acestea sunt cele mai mici prețuri la grâu de la sfârșitul lunii februarie/începutul lunii martie - cu alte cuvinte, din ultimele 10 luni, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Prețurile porumbului sunt, de asemenea, sub presiune și au pierdut 3 euro la 282 de euro pe tonă în tranzacțiile în curs.

Se pare că scăderea prețurilor este legată și de posibila extindere a coridorului cerealelor de la Marea Neagră. Ucraina îndeamnă partenerii săi să susțină propunerea de extindere a „Inițiativei pentru cereale” la porturile Mykolaiv și Olvia, a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal pe 15 decembrie, după o întâlnire cu oficialul ONU, Martin Griffiths, relatează portalul agricol al Ucrainei.

Între timp, Reuters raportează că Martin Griffiths a mai spus că este puțin probabil ca acordul cu cereale să fie extins la alte porturi ucrainene sau să reducă timpul de inspecție pe termen scurt.
Nu văd că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat, a declarat subsecretarul general al ONU pentru Reuters într-un interviu în capitala Ucrainei.

Între timp, pe 14 decembrie, alte 4 nave au părăsit porturile Marii Negre din Odessa, transportând un total de 69,5 de mii de tone de produse agricole ucrainene, a informat Ministerul Infrastructurii al Ucrainei. În prezent, 21 de nave sunt încărcate cu 665,8 mii tone de produse agricole în porturile din Odessa.

În Bosfor, alte 81 de nave așteaptă inspecție (61 pentru intrare, 20 pentru ieșire). Situația este constant dificilă, Rusia înregistrează nu mai mult de 3 nave pe zi în loc de cele 12 necesare, subliniază ministerul. De la 1
loading ...