Grâul este sub presiune pe piețele internaționale. Prețurile au scăzut semnificativ după ce SUA au anunțat, marți, un posibil acord de încetare a focului între Rusia și Ucraina în zona Mării Negre, care ar permite reluarea exporturilor de cereale, scrie Agrarheute.
Acordul ar urma să restabilească comerțul maritim din regiune, în special exporturile de cereale și îngrășăminte, în schimbul ridicării unor sancțiuni impuse Rusiei, inclusiv reconectarea băncii Rosselkhozbank la sistemul SWIFT și eliminarea barierelor logistice și financiare.
Conform Casei Albe, cele două părți ar fi convenit să asigure siguranța navigației și să prevină utilizarea navelor comerciale în scopuri militare. Anunțul a fost confirmat de discuții recente purtate în Arabia Saudită, cu participarea reprezentanților SUA, Ucrainei și Rusiei.
Potrivit analiștilor de la StoneX Financial, grâul este „cel mai afectat de acest anunț”, iar piețele au interpretat reluarea acordului ca un semnal de supraofertă, provocând scăderi de preț. Cu toate acestea, unii experți pun sub semnul întrebării reacția pieței.
„Grâul părăsește deja Ucraina fără acord”, a spus Sébastien Poncelet, analist la Argus Media France, pentru AFP. Exporturile ucrainene de cereale și semințe oleaginoase au revenit la nivelurile de dinainte de război, chiar și fără un coridor maritim oficial.
Deși în Rusia persistă condiții de secetă, iar câmpiile sudice ale SUA se confruntă cu riscuri climatice, aceste aspecte au fost „trecute în plan secund” în lumina potențialului acord, spune analistul Dewey Strickler de la Ag Watch Market Advisers.
Reluarea „Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră” – acordul din 2022 care a permis exportul a peste 33 milioane de tone de cereale din Ucraina – ar putea contribui la stabilizarea comerțului regional. Însă multe depind de modul în care vor fi implementate cerințele Rusiei privind ridicarea sancțiunilor și refacerea canalelor de plată și transport.