PREȚUL PORUMBULUI ESTE ÎN SCĂDERE. Care sunt motivele, aflați AICI

16 sep 2022
Serviciul de statistică al Ministerului francez al Agriculturii, Agreste, și-a redus estimarea pentru recolta de porumb din Franța cu 1 milion de tone, la 11,3 milioane. Aceasta este o scădere de 3,9 milioane tone față de anul trecut și cea mai scăzută recoltă din 1990. Cu toate acestea, prețurile la porumb sunt în scădere, transmite AGROMEDIA, cu referire la agrimanet.ro.

De ce scade prețul porumbului?

Franța raportează cea mai proastă recoltă de porumb din ultimii 30 de ani. În ciuda acestui fapt, prețurile la porumb au scăzut pe 15 septembrie curent. Analiştii spun că presiunea ofertei din Ucraina şi o recoltă mare în America de Sud pun presiune asupra preţurilor la porumb. Există și motive macroeconomice.

Agreste anunță că producția de porumb în 2022 este în scădere cu 25,3% față de 2021 și cu 16,6% față de media ultimilor cinci ani (2017-2021).

Pe lângă scăderea suprafețelor din cauza prețurilor ridicate la îngrășăminte, Agreste indică o „scădere severă a randamentului din cauza secetei extreme. În prezent, producția națională de porumb boabe este estimată la 8,44 t/ha, față de 10,4 t/ha în 2021.

Asociația Franceză a Fermierilor de Porumb (AGPM) raportează într-un comunicat de presă despre lipsa apei care a perturbat întregul ciclu de producție al porumbului francez și despre cele trei valuri de căldură care au afectat înflorirea.

Porumbul de siloz înregistrează și el randamente locale mai mici, cu până la 10 tone/ha, iar situatia deficitului furajer a condus la recoltarea porumbului boabe ca porumb furajer. Drept urmare, AGPM se așteaptă chiar la o recoltă de porumb sub 11 milioane de tone, un nivel „istoric”.

Prețurile porumbului au început săptămâna puternic, după ce Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) și-a redus estimarea recoltei americane cu 10 milioane tone, la 354 de milioane tone, din cauza secetei care a lovit unele state din centura de porumb.

„Dar informația principală este că America de Sud va avea o recoltă extraordinară de porumb și soia, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea creșterii în continuare a prețurilor”, a spus un analist.

Cu toate acestea, Brazilia și-a redus estimarea recoltei cu 1,4 milioane tone la 113,3 milioane tone – comparativ cu 87,1 milioane tone în anul precedent.

Ultimele zile au fost afectate și de temerile privind o altă blocare rusească a coridorului maritim, a declarat pentru AFP Gautier Le Molgat, analist la Agritel.

Acordul semnat pe 22 iulie între Moscova și Kiev sub auspiciile Națiunilor Unite și mediat de Ankara a permis ca până acum 129 de nave încărcate cu 2,8 milioane tone de cereale să părăsească porturile ucrainene.

Ucraina are stocuri uriașe de cereale din recolta veche

Potrivit Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, de la începutul anului de comercializare 2022/23 – adică de la 1 iulie până la 14 septembrie – țara a exportat aproximativ 5,8 milioane tone de cereale, respectiv 1,51 milioane tone în septembrie.

În același timp, anul trecut, exportul s-a ridicat la 10,93 milioane tone, respectiv 2,3 milioane tone în septembrie. Anul acesta au fost exportate 1,83 milioane tone de grâu și 3,4 milioane tone de porumb.

În același timp, Ucraina raportează stocuri uriașe de cereale din recolta veche, a declarat pe 14 septembrie Andriy Kupchenko de la APK-Inform, în cadrul unei conferințe internaționale.

„Conform estimărilor noastre, stocurile reportate din recolta precedentă s-au ridicat la 5,3-5,5 milioane tone pentru grâu, 1,1 milioane tone pentru orz și 7,7 milioane tone pentru porumb. Aceste sume pun o presiune enormă asupra prețurilor și a situației pieței în general”, a conchis analistul.

PREȚUL PORUMBULUI ESTE ÎN SCĂDERE. Care sunt motivele, aflați AICI

PREȚUL PORUMBULUI ESTE ÎN SCĂDERE

Care sunt motivele, aflați AICI

PREȚUL PORUMBULUI ESTE ÎN SCĂDERE. Care sunt motivele, aflați AICI

loading ...