PREȚUL RAPIȚEI SCADE SEMNIFICATIV. Din motive tehnice, piața a cedat

28 jul 2023
Prețul rapiței scade semnificativ, mai ales pentru contractele de la începutul lunii august, listate doar la 443 de euro/tonă. Se întâmplă după o ascensiune până la 503 de euro/tonă pe 19 iulie. Cu toate acestea, următorul contract din noiembrie este încă tranzacționat la 473,50, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute. https://www.agrarheute.com/markt/marktfruechte/rapspreise-stuerzen-maechtig-ab-kaeufer-verlassen-markt-609543  
 
Piața a cedat, în principal, din motive tehnice după ce numărul de noi contracte preliminare a crescut brusc de la sfârșitul lunii mai. Agritel raportează că prețurile au fost supuse unei presiuni masive din cauza cererii de cumpărare în scădere de pe ambele maluri ale Atlanticului.
 
Efectele exploziilor din Ucraina și impactul acestora asupra fluxurilor comerciale continuă să provoace o volatilitate ridicată a pieței. Rusia a intensificat, la începutul acestei săptămâni, bombardamentele asupra instalațiilor portuare de pe Dunăre, iar comerțul în regiune s-a oprit.
 
Presiunea prețurilor din Ucraina vs prețuri mari în Canada 
Din iunie, până pe 20 iulie, prețurile rapiței în Canada au crescut cu aproximativ 200 de dolari, până la aproape 850 de dolari pe tonă. În ultimele zile, a scăzut din nou la 825 dolari/tonă.
Cu toate acestea, UE dorește să faciliteze și să extindă fluxul de cereale și rapiță în UE prin coridoarele de solidaritate. Acest lucru pune presiune masivă asupra prețurilor în UE, dar mai ales în Polonia, România și țările care se învecinează cu Ucraina.
 
În Franța, cursul recoltei a confirmat producții și calități dezamăgitoare, relatează Agritel. În Canada, grâul de primăvară și rapița încă suferă de deficite mari de apă și de căldură intensă. Acest lucru ar putea reduce semnificativ recolta de rapiță din Canada.
 
Prețurile rapiței sunt, în prezent, susținute și de piața de soia. Mari părți ale Vestului Mijlociu american au fost din nou lovite de un val de căldură în ultimele zile, iar prognozele meteo indică din nou doar ploi slabe pentru următoarele șapte zile. De asemenea, USDA a redus din evaluările sale. „De la bun - la excelent”, pentru boabe de soia, până la 54%, comparativ cu 59% anul trecut pentru aceeași perioadă.
 
Cultura europeană de rapiță este din ce în ce mai mică
Consultanța agricolă Strategie Grains și-a redus prognoza pentru recolta de rapiță din Uniunea Europeană din acest an cu peste 600.000 de tone.
 
Consultanța franceză a estimat producția de rapiță, principala cultură de semințe oleaginoase a UE, la 19,8 milioane de tone în 2023, în scădere față de 20,4 milioane de tone anterior, dar cu aproximativ 400.000 de tone peste recolta de anul trecut.
 
Seceta persistentă din țările din nordul UE a afectat potențialul de producție de rapiță, se arată într-un raport. Cea mai mare scădere a fost în Germania, cu o reducere de 200.000 de tone. Perspectivele de recoltare în Franța și în țările din Europa Centrală și de Est sunt încă satisfăcătoare, spre bune, se arată în comunicat.
 
Pe partea de import, Strategie Grains și-a majorat prognoza pentru achiziționarea de rapiță ucraineană în 2023/24. Desigur, viitorul coridorului maritim va fi crucial pentru importurile UE. Dacă ar fi oprit complet, ar încetini importurile de rapiță, deoarece toate mărfurile agricole vor concura pentru a utiliza alte canale de export, se arată în comunicat.
loading ...