PREȚURILE CEREALELOR AU CRESCUT LA NIVEL GLOBAL

24 aug 2023
Cotații din Europa
Cotațiile grâului Euronext au crescut în urma atacului Rusiei asupra portului ucrainean Izmail, de pe Dunăre. Valorile de tranzacționare ale porumbului la Bursa din Paris sunt la fel în creștere, din același motiv. Prețurile rapiței Matif au intrat si ele in teritoriu înverzit ieri, 23 august.
 
Cotații din America
Cotațiile bursiere pentru grâu la Bursa de la Chicago au urcat ieri, fiind propulsate de situația din regiunea Mării Negre, unde atacurile cu drone asupra portului Izmail ridică noi temeri legate de logistică si aprovizionare.
 
Contractele futures pe porumb CBOT au găsit sprijin miercuri pe fondul temperaturilor ridicate de la sfârșitul sezonului și a nivelurilor de umiditate care afectează majoritatea zonelor de cultivare. Totodată, terenurile agricole plantate cu porumb din Argentina ar trebui să atingă aproximativ 7,3 milioane de hectare pentru ciclul 2023/2024, după cum a declarat ieri Bursa de cereale din Buenos Aires.
 
Valorile de tranzacționare pentru soia CME au revenit pe traiectorie pozitivă, susținute de prognoze de vreme caldă și uscată în Statele Unite și de randamente estimate in scădere.
 
Cotații din regiunea Mării NegreExporturile de cereale ale Ucrainei au atins până acum 3,83 milioane tone în sezonul 2023/24 iulie-iunie, după cum au arătat miercuri datele Ministerului Agriculturii. Volumul total al exporturilor de cereale din acest sezon a inclus 1,8 milioane tone de porumb, 1,6 milioane tone de grâu și 0,44 milioane tone de orz. Exporturile pentru întregul sezon 2022/23 au fost de aproape 49 de milioane tone, depășind cele 48,4 milioane tone din sezonul precedent.
 
Agenția ucraineană APK-Inform transmite că în urma atacului trupelor ruse asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, 13.000 de tone de cereale au fost distruse în portul Izmail.
 
Analiștii SovEcon au crescut prognoza pentru producția rusă de grâu în 2023 – la 92,1 milioane tone de la 87,1 milioane tone cu o lună mai devreme, după cum a informat serviciul de presă al companiei.
 
Sursa: Agriportal
Sursa foto: Agrointeligența
loading ...