PREȚURILE CEREALELOR AU SCĂZUT SEMNIFICATIV LA BURSE. Cel mai mult s-a ieftinit rapița

22 sep 2023
Prețurile cerealelor rămân sub presiune. Un motiv sunt piețele financiare. Altul este concurența dură în exporturi. Joi seara, 21 septembrie, prețurile au scăzut semnificativ. Piața a reacționat și la cifrele săptămânale foarte slabe ale exporturilor din SUA publicate de USDA. În plus, concurența continuă din partea grâului rusesc ieftin și a abundenței de porumb și soia din Brazilia. Toate împreună împing prețurile în jos.


 
Între timp, Ucraina a convenit joi să licențieze exporturile de cereale către Slovacia și a făcut eforturi pentru un acord cu Polonia pentru ridicarea restricțiilor vecinilor săi de import a cerealelor.
 


România câștigă licitația de export – înaintea Rusiei
Pe piața grâului, presiunea din Rusia devine din nou un punct de interes, după ce licitațiile din Algeria și Egipt nu au ajutat piața să crească. Cumpărătorul de stat egiptean GASC a cumpărat 120.000 de tone de grâu din România. Preturile au fost date la 272 USD/t CIF Egipt, relatează analiștii. Alte oferte europene au fost aparent puțin mai ieftine decât ofertele din Rusia. Cerința autorităților ruse ca exportatorii să respecte un preț minim de 270 USD/tonă FOB pare să fi fost respectată.
 
Algeria a cumpărat, de asemenea, cel puțin 540.000 t de grâu în cadrul unei licitații. În final, prețurile de achiziție au fost în jur de 275 USD/t CIF. Au fost finalizate și achizițiile algeriene de orz furajer în valoare de 120.000 de tone.


 
Exporturile de cereale ucrainene au scăzut dramatic la 1,45 milioane de tone între 1 și 21 septembrie, în scădere de la 2,94 milioane de tone în aceeași perioadă din 2022, potrivit datelor Ministerului Agriculturii din Ucraina. Blocada în curs de desfășurare a porturilor ucrainene de la Marea Neagră și recentele atacuri rusești sunt invocate drept motive principale pentru situația din această toamnă. În prezent, Ucraina poate exporta volume limitate prin porturi fluviale mai mici și prin granița terestră de vest cu UE. În ciuda scăderii exporturilor, se preconizează că Ucraina va recolta cel puțin 80 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase în 2023.
loading ...