PREȚURILE CEREALELOR CRESC VERTIGINOS. Analiștii sunt îngrijorați că Rusia nu va extinde coridorul de export în Marea Neagră

11 oct 2022
Prețurile cerealelor cresc vertiginos. Motivul pentru aceasta este îngrijorarea că Rusia nu va extinde coridorul de export al Mării Negre, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Prețurile grâului au crescut cu 11 euro, până la 359 de euro per tonă, pe piața europeană, în tranzacționare continuă. Prețurile porumbului cresc cu 7 euro, până la 344 de euro per tonă. Prețurile cerealelor au crescut, de asemenea, brusc în tranzacțiile înainte de piață în SUA.

Declanșatorul creșterii prețurilor este incertitudinea dacă actualul coridor de export al Mării Negre va rămâne deschis și după luna noiembrie, spun analiștii. Fundalul acestui lucru este intensificarea în continuare a ostilităților dintre Rusia și Ucraina, spun observatorii. Accentul principal este modul în care Kremlinul a reacționat la explozia care a distrus parțial podul către Crimeea.

Cu toate acestea, șeful agenției ONU, Martin Griffiths, și-a exprimat luni încrederea că acordul intermediat de Națiunile Unite care permite exporturile ucrainene de cereale din Marea Neagră poate fi extins, relatează Reuters.

Cu toate acestea, analiştii consideră că legătura formală a zonelor anexate şi contraofensiva ucraineană de succes din estul ţării fac ca disponibilitatea coridorului de export al Mării Negre să fie din ce în ce mai incertă.

Acord de cereale: 6,2 milioane de tone deja exportate

Pe 5 octombrie, încă 6 nave au părăsit porturile din Odessa și au transportat 115,5 mii de tone de produse agricole ucrainene în țările din Africa, Asia și Europa, a anunțat Ministerul Infrastructurii al Ucrainei.

Ministerul a mai menționat că 274 de nave care transportau 6,2 milioane de tone de produse agricole au părăsit porturile ucrainene de la începutul „acordului cu cereale” din Africa, Asia și Europa.

Potrivit Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, de la începutul anului de comercializare 2022-23 (1 iulie) până la 5 octombrie, Ucraina a exportat un total de 9,17 milioane de tone de cereale și leguminoase, inclusiv 468.000 de tone până în prezent, a anunțat Ministerul.

În același timp, anul trecut, volumul exporturilor a fost de 14,95 milioane de tone, din care 589.000 de tone în octombrie.

Exporturile totale actuale de cereale includ: 3,21 milioane de tone de grâu (anul precedent: 9,41 milioane de tone), 823.000 de tone de orz (anul precedent: 3,89 milioane de tone), 5,1 milioane de tone de porumb (anul precedent: 1,43 milioane de tone).

PREȚURILE CEREALELOR CRESC VERTIGINOS. Analiștii sunt îngrijorați că Rusia nu va extinde coridorul de export în Marea Neagră

PREȚURILE CEREALELOR CRESC VERTIGINOS

Analiștii sunt îngrijorați că Rusia nu va extinde coridorul de export în Marea Neagră

PREȚURILE CEREALELOR CRESC VERTIGINOS. Analiștii sunt îngrijorați că Rusia nu va extinde coridorul de export în Marea Neagră

loading ...