PREȚURILE GRÂULUI ȘI PORUMBULUI LA BURSELE INTERNAȚIONALE SUNT ÎN SCĂDERE

07 sep 2022
Prețurile grâului și porumbului continuă să fie sub presiune din cauza exporturilor în creștere din zona Mării Neagre. Prețurile cerealelor scad, de asemenea, în Rusia și Ucraina, sub presiunea noilor culturi care inundă piața, trăgând odată cu ei prețurile globale la cereale, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrointel.

Prețurile cerealelor de pe piața europeană futures s-au putut stabiliza luni, când bursa de la Chicago a fost închisă (SUA a celebrat Ziua Muncii). Cotațiile cerealelor de pe piața futures din SUA au crescut ușor la tranzacționarea înainte de piață, marți, ceea ce ar fi trebuit să asigure, de asemenea, prețuri ceva mai ferme în Europa la începutul tranzacționării.

În schimb, prețurile din Europa au fost susținute recent de perspectivele catastrofale pentru noua recoltă de porumb. Prognozele foarte pesimiste ale randamentelor din Franța întăresc temerile legate de producție și limitează tendința de scădere a prețurilor cerealelor. În plus, scăderea continuă a parității euro-dolar susține cotațiile europene și îmbunătățește competitivitatea la export.

Autoritatea agricolă australiană ABARES, pe de altă parte, a prognozat o nouă recoltă de grâu de 32,2 milioane de tone, o producție excelentă, chiar dacă sub cea de anul trecut, care a fost un record. Producția de orz australian este de așteptată să fie de 12,3 milioane de tone, a patra cea mai mare înregistrată vreodată.

Exporturile din Rusia în iulie-august au scăzut cu aproximativ 27% față de anul trecut, a declarat pentru Reuters, firma de consultanță Sovecon. Nivelul pentru aceste luni este cel mai scăzut din 2017/18, potrivit aceleiași surse.

Principalii cumpărători de cereale rusești sunt statele din Orientul Mijlociu și din nordul Africii. Cu o recoltă atât de mare și cu o capacitatea funcțională a infrastructurii portuare, putem să exportăm în jur de 6 milioane de tone de grâu pe lună, spun comercianții de cereale din Federația Rusă. Dar în acest moment se poartă discuții privind găsirea piețelor și a cumpărătorilor, susține Sovecon.

Reluarea livrărilor de cereale din cele trei porturi ale Ucrainei la Marea Neagră în iulie a redus considerabil cererea de exporturi rusești, raportează analiştii – deoarece grâul ucrainean este semnificativ mai ieftin decât mărfurile rusești.

Prețurile de export pentru grâul rusesc au scăzut săptămâna trecută sub presiunea noii culturi. Prețurile rusești pentru transporturile din porturile Mării Negre au scăzut cu încă 5 USD până la 310 USD pe tonă FOB la sfârșitul săptămânii trecute.

Cu toate acestea, exporturile rusești ar putea lua din nou avânt dacă prețul intern al Rusiei va mai scădea, cred alți observatori ai pieței.
loading ...