PREȚURILE GRÂULUI SUNT ÎN CREȘTERE DUPĂ ATACUL DIN PORTUL RENI

16 aug 2023
Cotaţiile la grâu au urcat după ce Rusia a atacat porturile Ucrainei pe Dunăre. La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut miercuri cu 1,3% după ce în precedentele trei sesiuni au scăzut cu 6%, transmite AGROMEDIA, cu referire la Bursa.ro .
 
Silozuri de cereale şi depozite au fost avariate în atacuri ruse cu drone în timpul nopţii asupra unuia dintre porturile Ucrainei pe Dunăre, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii Odessa, Oleh Kiper.
 
Terorişti ruşi au atacat regiunea Odessa de două ori noaptea trecută cu drone de atac. Principala ţintă o reprezintă portul şi infrastructura pentru cereale din sudul regiunii, a declarat Kiper pe aplicaţia Telegram.
 
Kiper nu a specificat care port a fost atacat. Ucraina are două porturi principale la Dunăre - Reni şi Ismail. Ambele au mai fost atacate.
 
Din porturile ucrainene la Dunăre, plecau circa un sfert din exporturile de cereale înainte de retragerea Rusiei, luna trecută, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor la Marea Neagră. Ulterior, porturile au devenit principala rută de export, cerealele fiind trimise pe barje în portul românesc la Marea Neagră Constanţa, pentru a pleca mai departe.
 
Anul acesta, cotaţiile la grâu încă sunt cu aproximativ 20% mai scăzute, după recoltele mari din regiunile din emisfera nordică. Vineri, Departamentul Agriculturii din SUA a îmbunătăţit estimările privind livrările de grâu le Rusiei în sezonul 2023-2024 şi a revizuit în creştere previziunile privind stocurile de grâu ale SUA.
loading ...