Prețurile la cereale au înregistrat o scădere semnificativă la începutul săptămânii, influențate de corecțiile bursiere din SUA, modificările tarifare anunțate de Rusia și Argentina, precum și condițiile meteorologice din marile regiuni producătoare.
Luni, piețele au reacționat cu scăderi abrupte ale cotațiilor, după ce tranzacțiile din SUA s-au reluat post-sărbătoare, în urma închiderii bursei americane de vineri, 4 iulie – Ziua Independenței. În Europa, prețurile la grâu și porumb au fost afectate suplimentar de activitatea slabă de export și de incertitudinile legate de recolta în curs, scrie Agrarheute.
Căderi de preț pe Euronext și presiune din partea recoltelor
Pe bursa Euronext, grâul a pierdut 1,50 euro pe tonă, coborând la 194,25 euro/tonă în tranzacțiile curente. Deși recolta de orz de iarnă s-a încheiat în mare parte în Franța și Germania, condițiile meteorologice umede încetinesc progresul pentru grâu. Totuși, ploaia ar putea favoriza culturile de vară și porumbul, afectate anterior de un val intens de căldură.
Porumbul a suferit o scădere de 1,75 euro/tonă, ajungând la 200,50 euro/tonă, dar rămâne mai scump decât grâul, cu aproximativ 6 euro/tonă. Rapița și-a continuat volatilitatea, înregistrând o corecție de 2 euro/tonă, până la 463,50 euro/tonă pentru contractul din august. Cu toate acestea, pragul tehnic de 460 euro/tonă s-a menținut pentru moment.
Rusia elimină tariful la exportul de grâu
Ministerul Agriculturii din Rusia a anunțat reducerea tarifului de export pentru grâu la zero începând cu 9 iulie, pentru prima dată de la introducerea mecanismului tarifar în 2021. Măsura vine pe fondul estimărilor oficiale care plasează producția de grâu la 90 de milioane de tone în 2025, dintr-un total prognozat de 135 de milioane de tone de cereale.
Totuși, firma de analiză SovEcon estimează producția de grâu a Rusiei la 83 milioane de tone, sub proiecțiile guvernamentale. Recolta timpurie în regiunile sudice a început, dar randamentele sunt mai mici decât anul trecut, din cauza secetei persistente.
Argentina majorează taxele la exportul de porumb
În contrast, Argentina a decis creșterea taxei de export pentru porumb de la 9,5% la 12%, începând cu 1 iulie, ca parte a unui nou pachet fiscal. Taxele pentru grâu și orz rămân neschimbate, la 9,5%, până în martie 2026. Măsura marchează o inversare față de politica din ianuarie, când guvernul a redus taxele pentru a sprijini financiar fermierii locali.
În același timp, firma AgRural și-a revizuit în creștere estimarea pentru producția de porumb a Braziliei, de la 128,5 milioane de tone la 130,6 milioane de tone, datorită randamentelor record obținute în cultura Safrinha, acum estimată la 103,4 milioane de tone.
Exporturile Ucrainei, reglementate mai strict de UE
Pe plan european, Bruxelles-ul a stabilit o cotă anuală de 1,3 milioane de tone pentru exporturile de grâu din Ucraina către Uniunea Europeană. Deși mai mare decât limita de dinaintea războiului (1 milion de tone), noua cotă este semnificativ mai mică decât volumul exportat în sezonul 2024/2025 – 4,5 milioane de tone, în baza regimului temporar de liberalizare a comerțului în vigoare din 2022.
Context agronomic în Franța: porumbul și grâul, în ușoară deteriorare
Raportul Céréobs publicat de FranceAgriMer indică o scădere a calității culturii de porumb în Franța. Doar 78% din suprafețele sunt clasificate „bune spre foarte bune”, comparativ cu 81% săptămâna anterioară. Pentru grâul moale, doar 67% dintre parcele mai sunt considerate în stare bună sau excelentă.
Recolta de grâu din Franța era finalizată în proporție de 11% la 30 iunie, comparativ cu doar 1% în aceeași perioadă a anului trecut, dar ritmul se menține sub media multianuală.