PREȚURILE RAPIȚEI S-AU MICȘORAT SEMNIFICATIV. Motivele, AICI

22 jun 2022
Luni, minus 27 de euro, până la 739,75 de euro pe tonă; marți, minus 23 de euro: la doar 717 de euro pe tonă (719,75 euro/to la închidere).

Prețurile rapiței pentru noua recoltă s-au prăbușit luni cu aproape 30 de euro. Ultima dată când au fost prețuri și mai proaste a fost acum patru luni. Potrivit analiștilor, principalul motiv este prăbușirea bruscă a prețului uleiului de palmier, transmite AGROMEDIA, cu referire la agrimanet.ro.

Prețurile rapiței au înregistrat luni pierderi semnificative în urma scăderii prețurilor la uleiul de palmier. Marți, scăderea prețurilor pe piața futures a continuat într-un ritm aproape nediminuat. Revenirea rapidă a Indoneziei pe arena exportatoare internațională și riscurile continue de recesiune au împins întregul complex de semințe oleaginoase în zona roșie.

Prețul uleiului de palmier la bursa de valori din Kuala Lumpur a suferit luni o scădere bruscă de 9%, cel mai scăzut nivel de la începutul anului. Începutul campaniei de recoltare în Europa pune, de asemenea, presiune asupra prețurilor.

Rapița din noua recoltă din 2022 (data din august) a scăzut drastic luni cu 27 EUR, până la 739,75 EUR pe tonă. Acestea sunt cele mai mici prețuri pentru noua recoltă în patru luni. La mijlocul lunii mai, prețurile la rapiță pentru data din august erau de 880 de euro pe tonă. Data următoare din noiembrie a scăzut, de asemenea, luni cu 23 EUR, până la 737 EUR pe tonă.

Marți prețurile rapiței au continuat să scadă: minus 23 de euro la doar 717 de euro pe tonă (719,75 euro/tona la închidere).

Pe lângă evoluția pe piața uleiului de palmier, analiștii dau vina și pe creșterea importurilor de rapiță. Aceasta implică în primul rând livrări mari de rapiță australiană în Europa de Vest.

Până la 12 iunie, 2,6 milioane tone de rapiță au venit din Australia în Europa în acest an de comercializare. Aceasta reprezintă în jur de 50% din volumul total de import de 5,2 milioane de tone. 1,65 milioane tone (32%) au venit din Ucraina și 611.000 tone (12%) din Canada.De asemenea, prețul pentru soia a alunecat în zona roșie, punând o presiune suplimentară asupra prețurilor rapiței.

Dolarul american puternic afectează, de asemenea, prețurile semințelor oleaginoase și cerealelor din Chicago, împiedicând exporturile SUA. Pentru a rămâne competitive, prețurile în Europa scad și ele.
Avansul rapid al înființării culturii de rapiță a susținut, de asemenea, tendința negativă a prețurilor la rapița europeană, deși analiștii canadieni raportează pierderi semnificative de suprafață în anumite părți din Saskatchewan și Manitoba în favoarea grâului de primăvară.

Potrivit analiştilor, există şi o presiune considerabilă asupra preţurilor din cauza prognozei de recoltă foarte ridicată din Australia. Oficiul Australian pentru Agricultură Abares a anunţat săptămâna trecută că se aşteaptă la o recoltă australiană de rapiţă de 5,6 milioane de tone în acest an.

Aceasta ar fi a doua cea mai mare recoltă de rapiță înregistrată în țară după rezultatul record de anul trecut de 6,5 milioane de tone. Va fi o cerere foarte puternică europeană și asiatică ca urmare a lipsei Ucrainei ca exportator de rapiță.

Cu toate acestea, majoritatea analiștilor consideră că principalul factor care determină presiunea actuală a prețurilor este evoluția din Indonezia. Țara a decis să ușureze restricțiile la exportul de ulei de palmier prin diferite măsuri, asistând astfel la o revenire rapidă a celui mai mare exportator de ulei de palmier din lume pe scena internațională.

PREȚURILE RAPIȚEI S-AU MICȘORAT SEMNIFICATIV. Motivele, AICI

PREȚURILE RAPIȚEI S-AU MICȘORAT SEMNIFICATIV

Motivele, AICI

PREȚURILE RAPIȚEI S-AU MICȘORAT SEMNIFICATIV. Motivele, AICI

loading ...