În condițiile unor ierni blânde și secetoase, îngrijirea culturilor de cereale păioase încă din toamnă este esențială.
Cultura de cereale păioase are nevoie de o atenție sporită atunci când vine vorba de pregătirea terenului agricol. Calitatea terenului, conservarea și aprovizionarea plantelor cu nutrienții necesari, pH-ul, gradul de eroziune sunt câteva dintre elementele importante care susțin toate procesele biologice ale plantelor. O fertilizare adaptată cerințelor specifice fiecărei faze de dezvoltare a plantelor de cultură va asigura obținerea unor indici crescuți de calitate, dar și o productivitate sporită.
Plantele consumă mai multe resurse nutritive toamna, când are loc formarea sistemului radicular. Toamna este perioada de înfrățire a plantelor și acumularea rezervelor pentru iarnă.
Fertilizarea de toamnă a grâului reprezintă unul dintre cele mai importante mijloace de creștere a producției. Grâul de toamnă reacționează pozitiv la îngrășămintele cu azot și fosfor aplicate, iar importanța acestora este cu atât mai mare pe solurile sărace în azot, în zonele umede, în anii mai ploioși sau după plantele premergătoare care consumă o cantitate mare de azot - porumb, sfeclă pentru zahăr sau cartof. Îngrășămintele organice frecvent utilizate sunt gunoiul semifermentat de grajd și mustul de gunoi. Acestea pot fi aplicate direct în cultura grâului pe solurile foarte argiloase, pe cele puternic erodate sau prea ușoare. Aplicarea amendamentelor calcaroase este necesară mai ales pe solurile acide, cu pH mai mic de 5,8, cu scopul de a neutraliza 50% din aciditatea hidrolitică. Fertilizarea se face cu carbonat de calciu (piatră de var, dolomit) o dată la 4 ani, direct pe miriște, și trebuie să se încorporeze sub arătură.
Despre Îngrășămintele minerale, potasice, foliare, complexe, organice: când le aplicăm și cum se calculează dozele necesare, citiți AICI.
Sursa: AgroBasf