PROVOCĂRILE PENTRU AGRICULTORI NU S-AU OPRIT. Seceta va compromite și culturile din grupa a doua. FERMIER: “Catastrofa continuă și ne așteaptă vremuri grele”

03 jul 2020
În speranța că vor reuși să strângă măcar cât de puțină roadă, fermierii din toată țara adună cu mare grijă fiecare bob de pe câmpuri. Seceta, vânturile și înghețurile din primăvara acestui an, au compromis o mare parte din recolta mult așteptată. Vijeliile puternice au culcat la pământ suprafețe mari de plante, iar odată cu asta tulpinile s-au rupt și s-au înregistrat pagube semnificative. Alexei Chiriac, producător cu experiență din nordul țării, spune că mai dificil și sever an agricol nu a întâtlnit până acum.
 

Recoltăm grâul, orzul și rapița, rezultatele sunt deplorabile. Unde mai pui că în data de 12 mai am avut parte de un vânt așa de puternic ce a compromis 500 de ha de sfeclă și porumb, toate au fost suflate de vânt. Am reînsămânțat iarăși 300 ha. Un an dificil. Deja nu mai avem speranțe de reușită nici la culturile de floarea soarelui și a porumbului, dacă nu vom avea ploaie, chiar dacă floarea soarelui, sfecla de zahăr sunt dezvoltate suficient de bine. Irigăm câteva sute de hectare de culturi cerealiere, sperăm măcar la ceva roadă de pe acele câmpuri”, a spus Alexei Chiriac.
 
Se așteaptă ca aceeași situație să fie și în cazul culturilor cerealiere din gupa a doua. Asta în condițiile în care nu va ploua cel mult în zece zile, avertizează Sergiu Ciobanu, agronom “Elita Alexanderfeld” din Cahul.
 

 “Am strâns rapița, mazărea și orzul de toamnă. Rezultatele sunt satisfăcătoare chiar pe alocuri surprinzătoare. Mazărea 1 tonă 800, rapița 2 tone la hectar și orzul de la 4 tone și mai sus. Am avut condiții aici în zona noastră mai bune decât la Comrat, Ceadîr-Lunga sau Căușeni. Suntem tare îngrijorați de cultura de floarea soarelui și porumbul. Porumbul deja începe să se sucească de atâta secetă. Trebuie ploaie, însă până în data de 9 iulie nu se prevede nimic. Avem 600 de ha de poumb și 637 de ha și riscurile sunt tare mari de peirdere în aceste condiții de secetă, dacă floarea soarelui mai rezistă atunci cultura de porumb poate fi pierdută în totalitate”, a menționat Sergiu Ciobanu, agronom “Elita Alexanderfeld”.
 
Cu mari speranțe, fermierii continuă să facă lucrările necesare pe pământurile gestionate cu multă grijă de către ei. În această perioadă, de la nord, la sud pe câmpuri vezi zeci de agricultori cu tractoarele în timp ce strâng culturile din grupa întâi, iar rezultatele înregistrate într-un an atât de dificil, se vor cunoaște doar la sfârșitul campaniei de recoltare.
 
 
 
loading ...