RAPIȚA PENTRU ULEI. Cum alegem hibridul, elemente tehnologice de respectat

08 sep 2022
Posibilitățile de aprovizionare cu sămânță la această specie sunt foarte mari. Firmele producătoare asigură o gamă largă de hibrizi, adaptați pentru fiecare zonă, deci mare atenție la alegerea lor!

Dintre elementele tehnologice acordați atenție următoarelor:
 1. Folosiţi ca plante premergătoare culturile recoltate în prima jumătate a lunii iulie: mazărea, cartofii timpurii, orzul, grâul.
 2. Nu uitați că rapița este o mare consumatoare de elemente nutritive, deci se impune o fertilizare preemergentă, de preferat cu îngrășăminte complexe de tipul 1:2:2. Pentru 100 kg sămânță și partea epigee rapița consumă: 5,5 kg N, 3,5 kg P2O5, 4,1 kg K2O și 7 kg CaO.
 3. Patul germinativ trebuie să fie bine mărunțit, așezat, nivelat și cu umiditatea necesară pentru germinarea semințelor. În toamnele secetoase este de preferat amânarea semănatului cu 1-2 săptămâni, în speranţa că va ploua.
 4. Folosiți la semănat numai sămânță tratată, proaspătă, cu germinația minimă de 85% și puritatea minimă de 98%.
 5. Densitatea la recoltare, în multe țări din Europa este de 70-80 plante/mp, iar în alte țări se practică densitatea la recoltare de 50-60 plante recoltabile/mp. În nordul Germaniei s-au obținut rezultate egale la densitățile de recoltare de 30-60 plante recoltabile.
 6. Nu depășiți adâncimea de semănat de 2-2,5 cm.
 7. Aplicați erbicidarea înainte de semănat sau după semănat, înainte de răsărit, pentru combaterea buruienilor și a costreiului din semințe.

La ce să fiţi atenţi când alegeţi hibridul de rapiţă?
 • rezistența la ger, secetă, scuturare, boli,
 • capacitatea de producție,
 • conținutul de ulei,
 • dacă sămânța a fost tratată, cu ce și când,
 • anul producerii: rezultate bune se obțin folosind sămânță proaspătă, din anul respectiv.
 Sursa: Revista Ferma
loading ...