https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.27 EUR
17.88 USD
0.25 RUB
4.32 RON
0.67 UAH
RECOLTĂ RECORD DE CEREALE. Care este prețul per tonă care ar împăca producătorii de orz, aflați AICI

RECOLTĂ RECORD DE CEREALE. Care este prețul per tonă care ar împăca producătorii de orz, aflați AICI

14 jul 2021

Recoltarea orzului s-a încheiat și producătorii acestei culturi caută posibilități pentru a-și vinde marfa. Cei care au prins contracte cu companiile lider sunt mai liniștiți, ceilalți însă așteaptă oferte cu un preț care ar acoperi investițiile. Vorbim de sume de până la 4 lei per kg, doar că piața este instabilă și le poate oferi surprize fermierilor.
 
Contactat de AGROMEDIA, Igor Grigoriev, Directorul executiv al Asociației Exportatorilor şi Importatorilor de Produse Agricole şi Cerealiere “Agrocereale”, ne-a declarat că instituția pe care o gestionează nu are nimic cu prețurile și aspectele comerciale se negociază direct cu agenții economici, inclusiv cei care sunt membri ai Asociației.
 
Igor Grigoriev: “Se așteaptă o recoltă record de cereale.”
 
“Din câte cunosc eu, recolta de orz ajunge la 6-7 tone la ha, e una foarte bună, mai ales comparativ cu volumul din anul trecut, când din cauza secetei fermierii abia de recoltau o tonă per ha. Se așteaptă o roadă globală foarte mare, cred că va fi una record pentru R. Moldova, la fel ca și în Ucraina. Și mă refer la toate culturile cerealiere, fie că sunt din grupa I-âi sau a II-a. Ploile ne-au dat un pic peste cap planurile, precipitațiile au blocat procesul de recoltare și este unul anevoios. Poate calitatea orzului nu este cea mai bună, tot din cauza condițiilor climatice,  dar pentru noi e bine. Acoperim total necesitățile interne ale țării și Rezerva de stat, care anual trebuie să fie de 350-400 mii tone. La nivel global se așteaptă peste un milion de tone de grâu”, a subliniat dl Grigoriev.
 
Mihai Donos: “Un preț de 3, 65 lei/kg ar fi ideal.”
 
Fermierul Mihai Donos de la Florești a cultivat în acest an 175 ha de orz și are o altă opinie vizavi de recolta record. Potrivit lui, acum o lună și ceva Executivul a luat act de faptul că, cultura de orz a fost afectată de ploile care au pătulit-o, planta nu s-a dezvoltat așa cum ar fi trebuit.
 
“Personal, sunt satisfăcut de volumul de roadă. Am adunat un pic. Când vine vorba de orz, fermierii se străduie să-l vândă imediat după recoltare, pentru că el și rapița ne aduc primii bani în gospodărie. Unii îl comercializează direct de la combină, majoritatea îl mai depozitează pentru o perioadă scurtă și îl scot pe piață. Cu trei săptămâni înainte de recoltare, Compania Trans Oil oferea 3, 65 lei/kg, un preț extraordinar de bun. Luni însă l-au micșorat până la 3 lei. Concernul are contracte cu anumite gospodării și deja le-a transferat banii. Eu nu sunt în această listă și nu-mi convine deloc prețul de 3 lei. Să analizăm situația real: s-au majorat prețurile la cele necesare pentru creșterea cerealelor, îngrășămintele cu 70%, motorina nu că s-a scumpit, dar nici nu-i. Pentru a avea un profit conform celor 15% de rentabilitate, cel mai indicat preț ar fi de 3, 60-3, 65 lei/kg”, a conchis Mihai Donos.  
 
Vladimir Novac: “Cred că 3, 30 lei/kg ar fi destul de bine.”
 
Și antreprenorul Vladimir Novac de la TETRACOM-AGRO S.R.L. vine cu o ofertă pentru agenții economici. Cultura de orz a fost plantată la Ghindești, Florești pe un teren de 266 ha, de pe care au reușit să recolteze o cantitate destul de impunătoare. În jur de 4, 5-5 tone de hectar.
 
“Întreprinderea noastră are contract de achiziție a 250 tone cu TransOil contra prețului de 3, 60 lei/kg. Marfa ne-au achitat-o, dar o ținem încă în depozit până se rezolvă cu transportul din Portul Giurgiulești. Dar noi nu am recoltat numai 250 tone, avem o cantitate de sub 1250 tone. Am mai realizat și cu 3, 20-3, 30 lei/kg, că am reușit să prindem niște prețuri mai bune. Cred că 3, 30 lei/kg ar fi unul bun. Acum că au strâns toți cultura de orz, au nevoie de bani de motorină și comercianții se folosesc de acest moment și îl cumpără mai ieftin. Cred însă că prețul va reveni și va fi de 3, 30 lei/kg, așa că țin marfa în depozite până pornesc vremurile bune. Dar piața e o loterie și poate fi și invers - să scadă prețurile din cauza suprasaturației de orz”, ne-a spus dl Novac.
 
Surse de la Asociația Producătorilor de Cereale au declarat pentru AGROMEDIA că cel mai bun preț pentru 1 kg de orz este cel de 4 lei.
 
 
PRODUCĂTORII DE STRUGURI DE LA SUD ALEG PERGOLA. Fermierii au fost instruiți în cadrul unui seminar în câmp deschis
30 jul 2021
1, 2 MILIOANE LEI ÎN DOI ANI. CE A FĂCUT MICU CU BANII? Tânărul antreprenor Alexei Micu și istoria lui de succes
29 jul 2021
DE CE NU-I MIERE DE TEI ȘI CÂT CER APICULTORII PENTRU CEA POLIFLORĂ? Răspunsul îl aflați mai jos
29 jul 2021
„ACȚIONĂM ECO PRIN INOVAȚIE”: Patru raioane de la Nord participă la programul pilot destinat agriculturii ecologice
28 jul 2021

RECOLTĂ RECORD DE CEREALE. Care este prețul per tonă care ar împăca producătorii de orz, aflați AICI

RECOLTĂ RECORD DE CEREALE

Care este prețul per tonă care ar împăca producătorii de orz, aflați AICI

RECOLTĂ RECORD DE CEREALE. Care este prețul per tonă care ar împăca producătorii de orz, aflați AICI

loading ...