Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți a obținut în acest an recolte chiar și de peste nouă tone de grâu la hectar în cadrul unei cercetări efectuate pe loturile sale experimentale, împreună cu Universitatea Tehnică din München (Germania).
Studiul a inclus șapte soiuri, toate autohtone, și un hibrid de origine germană, și a fost amplasat într-un asolament cu șase câmpuri cu aplicarea îngrășămintelor minerale și organice. Totodată, a fost efectuată irigare prin aspersiune în două reprize: imediat după semănat și în faza vegetației de primăvară cu norma de irigare de 600 m3/ha în ambele cazuri.
Producția de grâu depinde atât de calitatea semințelor, cât și de respectarea tuturor verigelor tehnologiei. Iar tehnologia include asolamentul, amplasarea corectă a premergătorilor, starea solului, fertilizarea, protecția plantelor, un șir întreg de măsuri tehnice. Toate împreună asigură succesul. Primordial, totuși, este respectarea asolamentului, alegerea corectă a premergătorului. Noi, în țară, cu părere de rău, semănăm grâu după floarea soarelui și așteptăm roade bogate și calitate, ceea ce nu este posibil, a declarat pentru AGROMEDIA, Boris Boincean, directorul Institutului „Selecția”.
Cea mai mare productivitate, de 9,09 t/ha, a înregistrat soiul Meleag, creat de ICCC „Selecția”. Acesta a fost urmat de Kuialnik și Pisanca, care au avut un randament de 8,71 și, respectiv, 8,44 t/ha. Recoltele obținute de la celelalte soiuri incluse în cercetare au fost: Ursita – 7,94, Kometus - 7,76, Talisman - 7,58 și Akteur - 6,88 t/ha.
Producția hibridului de origine germană „Hybery F1” în condițiile din stepa Bălțiului a constituit 7,98 t/ha.
Soiurile noastre autohtone sunt cel mai bine adaptate să facă față condițiilor de stres. Cu regret, întotdeauna ne-am orientat spre soiuri străine, dar acestea dau roade bune doar în anii favorabili, cu precipitații abundente. În anii secetoși cum a fost 2020, cum este și 2022 și în condiții nefavorabile potențialul lor de producție scade de 2, 3 ori.
Iar cele autohtone, chiar și în așa condiții, păstrează un nivel cât de cât stabil de producție. Din acest motiv, rugăm, insistăm să fie restabilit nivelul de producție a semințelor în Moldova. Noi putem produce semințe bune aici, pe loc, să nu o importăm. Avem o serie de soiuri care s-au dovedit a fi foarte bine adaptate la condițiile de la noi, de fapt, ele au fost create pentru aceste condiții. La Institului de Selecție din Bălți avem în stoc semințe de calitate biologică super elita, din soiurile noi, menționează Boris Boincean.
Scopul cercetării a fost de a evalua comportamentul și productivitatea diferitor soiuri și hibrizi de grâu de toamnă de origine autohtonă și din Germania, România și Ucraina, cultivate în corespundere cu recomandările tehnologice și cu folosirea irigării.
Cercetarea a urmărit și evidențierea avantajelor și dezavantajelor soiurilor și hibrizilor testați pentru a fi aduse la cunoștința producătorilor și luate în considerație la producere.
De menționat că în condițiile prielnice ale anului trecut, recolta medie de grâu obținută de producătorii agricoli din țara noastră a fost de 4,5 t/ha.