RECOLTAREA PLANTELOR DE FLOAREA SOARELUI CULCATE LA PĂMÂNT. Din experiența fermierilor

30 aug 2022
Suntem în perioada când fermierii încep recoltarea florii-soarelui. În lanurile coapte, unde cultura s-a dezvoltat normal, ritmul de lucru e optim. În câmpurile afectate de natura dezlănţuită, cu plantele frânte şi culcate la sol, lucrurile încep să se complice. În aceste situații, plantele sunt foarte greu de recoltat, cu pierderi de recoltă, iar lucrările de pregătire pentru cultura următoare sunt îngreunate şi vor avea costuri de producţie suplimentare, transmite AGROMEDIA, cu referire la Revista Ferma

Specialistul în mecanizare Ovidiu Ranta, profesor la USAMV Cluj, susţine că nu există o soluţie universală.

Cel mai bine ar fi să intre numai capitulele (pălăriile) în bătătorul combinei. Depinde de situaţie, că nu are nimeni soluţia universală. Mărimea capitulelor, gradul de afectare a plantelor, apropierea de sol, gradul de coacere, de scuturare sunt elemente care influenţează decizia cultivatorului. Folosirea hederului de păioase ar fi o opţiune, precizează acesta.  

Cum au procedat fermierii? 

În unele grupuri de pe site-urile de socializare, au fost schimbate opinii privind recoltarea culturii de floarea soarelui, în condiţiile în care plantele sunt frânte şi culcate. Redăm din experienţa unor cultivatori: 

Daniel Ţandără: Eu am păţit acelaşi lucru în urmă cu câţiva ani şi am încercat iniţial cu heder de porumb şi kit de floare montat. Nu a mers. Apoi am împrumutat un rifs de floare, la fel, nu a mers. În ultima fază am mers cu echipamentul de porumb fără kit de floare, pe principiul ”ce adun, adun, oricum alte posibilităţi nu am” şi am reuşit să o recoltez, dar tot foarte greu, în jur de 3 ha pe zi.

Tiberiu Şamit recomandă folosirea unui Kit de floare pe headerul de porumb.

Gabriel Simon ar folosi hederul de păioase cu ridicători şi cuţitele laterale de la rapiţă.

Marcela Pandelică: Din păcate sunt pierderi majore. Nici un echipament nu poate recolta un capitol aflat pe pământ. Doar manual există şanse reale de a recupera integral.Alţi fermieri au sugerat să utilizeze masa de grâu cu table sau extensia de rapiţă, ori headerul de păioase cu cuţite laterale şi ridicatori de lan sau kitul de rapiţă, iar în ultimă instanţă, secera. 

 Recomandări pentru o recoltare reuşită
  • În primul rând, în campania de recoltare a florii soarelui ar trebui utilizat echipamentul special pentru această cultură. În practică, sunt cazuri în care nu se prea foloseşte hederul de floare, iar în lipsa acestuia apar mari pierderi. 
  • Lungimea de tăiere trebuie să fie corect adaptată în aşa fel încât aparatul de treier să fie încărcat echilibrat cu mai multe capitule şi mai puţin cu tulpini. 
  • Tot la aparatul de treier, turaţia trebuie reglată corect în corelaţie cu distanţa între bătător şi contrabătător şi cu direcţia şi intensitatea curentului de aer la sistemul de separare. 
  • Şi atenţie la funcţionarea optimă a sitelor!, atrage atenţia profesorul Ovidiu Ranta. 

Floarea soarelui poate aduce un profit substanţial în fermă. Care sunt reperele de care trebuie să țină cont fermierii în timpul semănatului acestei culturi, aflați AICI.

RECOLTAREA PLANTELOR DE FLOAREA SOARELUI CULCATE LA PĂMÂNT. Din experiența fermierilor

RECOLTAREA PLANTELOR DE FLOAREA SOARELUI CULCATE LA PĂMÂNT

Din experiența fermierilor

RECOLTAREA PLANTELOR DE FLOAREA SOARELUI CULCATE LA PĂMÂNT. Din experiența fermierilor

loading ...