RUGINILE ȘI SFÂȘIEREA FRUNZELOR LA CEREALELE PĂIOASE. Transmitere. Simptome. Combatere

09 mai 2022
Ruginile cerealelor: Rugina brună (Puccinia recondite) și Rugina galbenă (Puccinia striiformis)

Rugina brună se manifestă cu precădere la grâu și secară. Atacul apare pe partea superioară a frunzelor sub formă de pustule de culoare brună, rotunde sau ovale, distribuite neuniform.

Rugina galbenă se manifestă la grâu, orz, secară și triticale. Pe frunze apar pustule de culoare galbenă, în apropierea vârfului frunzelor. Ca urmare a atacului, frunzele se îngălbenesc și se usucă.

Frunzele puternic atacate pot avea deseori marginile răsucite sau mai rar, poate să apară o sfâșiere a țesutului atacat. La început, atacul se manifestă pe frunzele bazale și apoi progresează pe frunzele superioare.


Răspândire / Transmitere

Parazit obligatoriu, adică depinde de ţesutul vegetal viu. Hibernarea uredosporilor sau a miceliului pe cereale căzute sau cereale de toamnă, care primăvara reprezintă sursa de infecţie pentru cerealele de primăvară. Vântul răspândeşte uredosporii. Germinarea are loc la întuneric, prezenţa picăturilor de apă şi temperaturi de peste 3°C. O răspândire epidemică are loc adesea abia în mai, temperaturile optime sunt între 9 şi 11°C, la o umiditate mare a aerului (>90%). Agentul patogen pătrunde prin stomate în frunză şi formează hife celulare. Ulterior se disting uredosporii puţini, ca număr, care provoacă o infecţie puternică, întrucât ciuperca se răspândeşte semisistematic în ţesutul foliar. La nervurile frunzei se formează uredosporangii, care erup ca pustule de rugină în formă de benzi paralele pe epidermă.

Măsuri preventive:

Utilizarea soiurilor rezistente; utilizarea seminței sănătoase, liberă de patogen; prevenirea formării samulastrei sau distrugerea ei dacă a apărut, prin întoarcerea miriștii după seceriș; semănatul grâului de toamnă nu prea devreme pentru a preveni infectarea în toamnă a semănăturilor; aplicarea îngrășămintelor de toamnă și a celor faziale în proporții corespunzătoare.
 
Sfâșierea frunzelor (Pyrenophora graminea)

Sunt atacate atât culturile de toamnă cât și cele de primăvară. La orzul de toamnă boala apare prin luna aprilie, iar la cel de primăvară, după 1-2 luni de la semănat, cu pregnanță, în primăverile umede. Boala se poate manifestă pe toate organele plantei de orz, de preferință însă pe frunzele, unde produce pete sub formă de dungi, de regulă continui, dispuse de-a lungul nervurilor, întinzându-se, de cele mai multe ori, de la bază spre vârful limbului. Frunzele pot prezenta dungi cu pete de culoare deschisă, orientate dea lungul nervurilor care apoi se unesc, formând striuri de culoare brună.

Boala apare treptat, întâi pe prima frunză care se formează, apoi și pe celelalte, întâlnindu-se pe aceiași plantă, toate fazele bolii.Răspândire / Transmitere

Micoză cu transmitere prin seminţe, adică transmisă numai prin cereale. Conidiile care se formează pe fâşiile tisulare moarte ale plantelor infestate, sunt răspândite de vânt în floarea plantelor sănătoase de orz. Acolo germinează şi formează un miceliu durabil în leme, pericarp şi tegumentul seminal. Miceliul din cereale germinează împreună cu cerealele, fiind necesare condiţii umed-răcoroase. După infestarea coleorizei ciuperca se răspândeşte în plantă.

Măsuri preventive:

Folosirea pentru semănat a soiurilor rezistente la această ciupercă; evitarea dozelor mari de îngrășăminte pe bază de azot; rotația culturilor; respectarea epocii optime de semănat; combaterea buruienilor; tratamentul semințelor, înainte de semănat.

Sursa: GAZETADEAGRICULTURA.info

Informații despre făinarea cerealelor păioase și septorioza și fuzarioza cerealelor găsiți în articolele noastre anterioare.

 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

SECETA A AFECTAT NEGATIV CULTURILE DE GRÂU. Fermierii spun că vor recolta cantități mici în acest an

17 mai 2022

ESCROCHERIE CU CEREALE ÎN VALOARE DE PESTE 4 MILIOANE DE LEI

17 mai 2022

GRÂUL ATINGE PREȚURI RECORD. India a interzis exportul de cereale

16 mai 2022

FERMIERII DIN UTA GĂGĂUZIA ESTIMEAZĂ CĂ VOR AVEA MAI PUȚIN GRÂU, ORZ ȘI RAPIȚĂ ÎN ACEST AN

12 mai 2022

BURSA DE CEREALE INDICĂ MAJORĂRI LA PREȚUL GRÂULUI: RECOLTA SE USUCĂ ÎN FRANȚA ȘI GERMANIA

11 mai 2022

RUGINILE ȘI SFÂȘIEREA FRUNZELOR LA CEREALELE PĂIOASE. Transmitere. Simptome. Combatere

RUGINILE ȘI SFÂȘIEREA FRUNZELOR LA CEREALELE PĂIOASE

Transmitere

Simptome

Combatere

RUGINILE ȘI SFÂȘIEREA FRUNZELOR LA CEREALELE PĂIOASE. Transmitere. Simptome. Combatere

loading ...