Majorarea producţiei cerealelor păioase este posibilă numai prin aplicarea tehnologiilor intensive, care presupun cultivarea unor soiuri cu recolte potenţial înalte şi cu rezistenţă majoră la organismele nocive (inclusiv boli), perfecţionarea sistemelor de protecţie integrată a plantelor, capabile să asigure recolte mari şi stabile.
Una dintre cele mai temute boli ale cerealelor este făinarea (Erysiphe graminis D.C.), o infectie fungică ce poate compromite până la 35-40% din recoltă. Făinarea cerealelor este o boală cu transmitere prin sol ce se manifestă în deosebi pe perioada creşterii intense a plantelor, când acestea sunt foarte sensibile.
Cauzele si simptomele făinării
Apariţia şi evoluţia epidemică a ciupercii Erysiphe graminis la cerealele spicoase este favorizată de unii factori cum sunt: temperatura medie de dezvoltare a ciuperii (15-22oC, dezvoltarea fiind foarte puternică la temperaturi de peste 24oC); umiditatea relativă a aerului majorată (după ploi, ceaţa, roua); semănăturile prea dense, cu aerisire slabă; administrarea unor doze mari de azot şi cultivarea soiurilor sensibile la atacul bolii.
Culoarea albicioasă inițială virează în galben, apoi în maroniu, semn că miceliile se maturizează și încep să producă elemente infectante care rezistă în sol și pe resturile vegetale până în anul următor. Creșterea plantelor este încetinită, frunzele se usucă înainte de vreme, iar productivitatea este afectată, ajungându-se, în infecții severe, la distrugerea completă a spicului.
Combaterea făinării face parte dintr-un plan de management complet al culturilor. Complexul măsurilor de protecţie a cerealelor păioase prevede utilizarea tuturor verigilor tehnologice, cum ar fi rotaţia culturilor, folosirea seminţelor sănătoase, aplicarea corectă a lucrărilor solului, stabilirea optimă a termenului de semănat și a desimii plantelor, adâncimii de încorporare în sol a seminţelor, utilizarea raţională a îngrăşămintelor, combaterea buruienilor, etc.
Principalele metode de combatere a făinării la cereale
- Eliberarea terenului de materialele organice rămase de la cultura premergătoare
- Aplicarea unui fungicid eficient
Reuşita combaterii chimice a bolilor păioaselor, în cadrul tehnologiilor intensive de cultivare, depinde de determinarea corectă a termenelor de efectuare a tratamentelor, utilizarea fungicidelor cu eficacitate înaltă, etc.
Pentru combaterea făinării se recomandă efectuarea a 1-2 tratamente pe vegetație. Primul tratament urmează a fi realizat la primele simntome de apariție a bolii ceea ce coincide cu faza ontogenetică "sfârșitul înfrăţirii-începutul alungirii paiului" (în stadiul de creștere BBCH 29-30), iar al doilea tratament cînd plantele se află în faza "burduf-înspicare" (în stadiul de creștere BBCH 65) cu fungicide omologate și recomandate pentru prevenirea și combaterea acestei boli.
- Monitorizarea continuă a culturii