FĂINAREA LA CEREALELE PĂIOASE. Metode de prevenire și combatere

03 mai 2022
Articolul este realizat de către Dubiţ Daniela, doctor în agricultură, conferenţiar universitar, UASM, în parteneriat cu AGROMEDIA.

Majorarea producţiei cerealelor păioase este posibilă numai prin aplicarea tehnologiilor intensive, care presupun cultivarea unor soiuri cu recolte potenţial înalte şi cu rezistenţă majoră la organismele nocive (inclusiv boli), perfecţionarea sistemelor de protecţie integrată a plantelor, capabile să asigure recolte mari şi stabile.

Una dintre cele mai temute boli ale cerealelor este făinarea (Erysiphe graminis D.C.), o infectie fungică ce poate compromite până la 35-40% din recoltă. Făinarea cerealelor este o boală cu transmitere prin sol ce se manifestă în deosebi pe perioada creşterii intense a plantelor, când acestea sunt foarte sensibile.
 
Cauzele si simptomele făinării

Apariţia şi evoluţia epidemică a ciupercii Erysiphe graminis la cerealele spicoase este favorizată de unii factori cum sunt: temperatura medie de dezvoltare a ciuperii (15-22oC, dezvoltarea fiind foarte puternică la temperaturi de peste 24oC); umiditatea relativă a aerului majorată (după ploi, ceaţa, roua); semănăturile prea dense, cu aerisire slabă; administrarea unor doze mari de azot şi cultivarea soiurilor sensibile la atacul bolii.



Culoarea albicioasă inițială virează în galben, apoi în maroniu, semn că miceliile se maturizează și încep să producă elemente infectante care rezistă în sol și pe resturile vegetale până în anul următor. Creșterea plantelor este încetinită, frunzele se usucă înainte de vreme, iar productivitatea este afectată, ajungându-se, în infecții severe, la distrugerea completă a spicului.

Combaterea făinării face parte dintr-un plan de management complet al culturilor. Complexul măsurilor de protecţie a cerealelor păioase prevede utilizarea tuturor verigilor tehnologice, cum ar fi rotaţia culturilor, folosirea seminţelor sănătoase, aplicarea corectă a lucrărilor solului, stabilirea optimă a termenului de semănat și a desimii plantelor, adâncimii de încorporare în sol a seminţelor, utilizarea raţională a îngrăşămintelor, combaterea buruienilor, etc.

Principalele metode de combatere a făinării la cereale
 
  1. Eliberarea terenului de materialele organice rămase de la cultura premergătoare
Materialele organice rămase pe câmp după recoltările anterioare pot constitui sursa infectării noii culturi, ajutând la răspândirea sporilor ciupercii. In plus, ele pot reduce ventilarea la nivelul solului, ceea ce sporește durata de viață a agentului patogen și îi creează condiții favorabile înmulțirii. Din acest motiv, curățarea terenului de materialele organice rămase de la cultura premergătoare este un factor important.
 
  1. Aplicarea unui fungicid eficient
Pentru obţinerea unor producţii ridicate în condiţii climatice favorabile dezvoltării bolilor este obligatorie folosirea fungicidelor, chiar dacă sunt respectate toate metodele alternative de protecţie a plantelor. În această situaţie, se impune aplicarea unor tratamente chimice, care să stopeze evoluţia patogenilor.



Reuşita combaterii chimice a bolilor păioaselor, în cadrul tehnologiilor intensive de cultivare, depinde de determinarea corectă a termenelor de efectuare a tratamentelor, utilizarea fungicidelor cu eficacitate înaltă, etc.

Pentru combaterea făinării se recomandă efectuarea a 1-2 tratamente pe vegetație. Primul tratament urmează a fi realizat la primele simntome de apariție a bolii ceea ce coincide cu faza ontogenetică "sfârșitul înfrăţirii-începutul alungirii paiului" (în stadiul de creștere BBCH 29-30), iar al doilea tratament cînd plantele se află în faza "burduf-înspicare" (în stadiul de creștere BBCH 65) cu fungicide omologate și recomandate pentru prevenirea și combaterea acestei boli.
 
  1. Monitorizarea continuă a culturii
Monitorizarea atentă a culturii permite identificarea condițiilor favorabile dezvoltării agentului patogen și poate înregistra, cu promptitudine, primele semne de boală. Atunci când fermierul observă că făinarea riscă să îi pună în pericol cultura, el poate interveni prompt, cu tratamentul cu un fungicid dedicat, pentru a împiedica extinderea bolii și a minimiza eventualele pierderi.
loading ...