RUSIA, CEL MAI MARE EXPORTATOR DIN LUME, INUNDĂ PIEȚELE CU GRÂU. Prețurile cerealelor sunt în scădere

10 jan 2023
Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, a atins o recoltă de cereale record, de 151,0 de milioane de tone după uscare și curățare, potrivit datelor oficiale preliminare pentru 2022. 102,7 milioane de tone din acestea reprezintă recolta de grâu, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.com.

Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) va trebui, probabil, să corecteze în creștere actuala recoltă de grâu din Rusia cu peste 10 milioane de tone în viitorul raport USDA - precum și oferta globală de grâu. Până acum, raportul USDA privind cerealele arată doar o recoltă de grâu de 91 de milioane de tone pentru Rusia și exporturi record de grâu de 43 de milioane de tone.

Presiune pe piața grâului

În cazul în care se produce corecția, aceasta ar putea pune o presiune considerabilă asupra piețelor și prețurilor grâului, deoarece aceasta ar însemna mult mai mult grâu pe piața globală decât se presupunea oficial anterior. Oferta uriașă a Rusiei este, practic, confirmată și de datele în curs de desfășurare a exporturilor rusești foarte ridicate. Potrivit acesteia, Rusia ar putea exporta între 3,6 și 3,8 milioane de tone de grâu în ianuarie 2023, estimează analiștii de la consultanța agricolă rusă ICAR. Alte firme de consultanță consideră chiar posibile exporturi de grâu de până la 4,0 milioane de tone pentru ianuarie.

Estimările pentru exporturile rusești de grâu din decembrie variază chiar între 4,1 milioane de tone și 4,5 milioane de tone și explică și o parte din presiunea permanentă a prețurilor pe piețele globale. Cu toate acestea, nu există date oficiale de export din Rusia, deoarece autoritățile ruse vor să evite „speculările” despre exporturi, relatează agenția de presă Reuters.

Similar cu Ucraina, Marea Neagră este, de asemenea, cea mai importantă rută de export de cereale a Rusiei către restul lumii. Cu toate acestea, din cauza sărbătorilor de Anul Nou pe stil vechi, sărbătorit în Rusia, care se încheie pe 14 ianuarie, activitatea de tranzacționare a fost oarecum mai scăzută recent. De asemenea, analiștii raportează că rușii continuă să aibă probleme în a-și asigura încărcătura.

Rusia vrea să reducă recolta de grâu în 2023 până la 80 de milioane de tone

Prețurile pentru grâul rusesc cu un conținut de proteine ​​de 12,5% și pentru livrare imediată din porturile Mării Negre au rămas recent neschimbate, la 307 până la 311 dolari SUA pe tonă, potrivit analiștilor ruși de la Sovecon.

Slăbirea recentă a rublei față de dolar ar trebui să ofere sprijin pe termen scurt pentru exporturile rusești de grâu. Cu toate acestea, sprijinul său va fi limitat pe termen mediu, deoarece taxa la export pe care Rusia o stabilește în fiecare săptămână crește odată cu slăbirea rublei.

Ministerul rus al Agriculturii estimează că producția totală de cereale în 2023 va fi de 125 până la 127 de milioane de tone, inclusiv doar 80 până la 85 de milioane de tone de grâu. Ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrushev, a organizat o întâlnire pentru a planifica structura suprafețelor însămânțate pentru recolta din 2023. Potrivit planurilor Ministerului Agriculturii, este necesară, printre altele, creșterea suprafeței cu orz de primăvară cu 400.000 de hectare și leguminoase, în principal mazăre, cu cel puțin 125.000 de hectare pentru a menține rotația culturilor, se arată în comunicat.

În 2023, Rusia planifică să cultive mai multe boboase

Suprafața cultivată pentru cereale și leguminoase este de aproximativ 47,6 milioane de hectare, adică cu 136.000 de hectare mai mult decât anul acesta. În același timp, Ministerul Agriculturii din Rusia vede nevoia reducerii suprafeței cu grâu cu aproape 0,5 milioane ha pentru a menține echilibrul prețurilor și a stabiliza piața internă în interesul tuturor părților implicate, precum și pentru a vinde recoltă record actuală, se arată în raportul Ministerului.

În plus, se anunță creșterea culturii de soia pentru anul viitor. Suprafața necesară pentru culturile de floarea-soarelui este, de asemenea, de cel puțin 9,8 milioane de hectare și de cel puțin 2,2 milioane de hectare pentru semințe de in. Potrivit lui Dmitri Patrushev, anul viitor suprafața totală a tuturor culturilor arabile va crește cu aproximativ 50 de mii de hectare și va depăși 82 de milioane de hectare.
 
loading ...