SECETA ȘI-A SPUS CUVÂNTUL. Anul acesta recolta medie de grâu va fi de aproximativ 2 tone la hectar

08 jul 2020
Agricultorii au început secerișul, iar pe lanurile de grâu munca, dar și disperarea sunt la ordinea zilei. Seceta hridrologică a afectat negative culturile, iar pierderile înregistrate de antreprenori sunt substanțiale. Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a efectuat o vizită de lucru în raioanele Sângerei și Florești pentru a monitoriza cum se desfășoară campania de recoltare a culturilor cerealiere de grupa I. Demnitarul a fost inițial în localitatea Rădoaia din raionul Sângerei și a discutat cu fermierii de acolo despre dificutățile pe care le întâmpină în acest an. Agricultorii au spus că prognozează o roadă în jumătate comparativ cu cea obținută anul trecut. Totuși, ei speră să ia o cantitate medie de grâu de până la 4 tone per ha și circa 2 tone de orz la hectar. Ministrului i-au fost prezentate și câteva terenuri semănate cu triticale, care au rezistat mai bine la secetă și se prognozează o roadă de până la 4 tone per ha.


Ulterior, Ion Perju a mers în localitățile Băhrinești și Ghindești din raionul Florești, unde fermierii se confruntă cu aceleași problemele. Antrepreorii i-au comunicat ministrului că ploile din ultima lună totuși le-au salvat un pic situația. În urma analizei făcute, ministrul a declarat că la nord situația e mai bună decât în sudul țării, acolo unde unii antreprenori au strâns chiar și câte 500 kg de grâu la hectar.

Săptămâna trecută am vizitat câteva localități din raionul Basarabeasca. În sudul țării seceta a afectat terenurile agricole în proporție de 80%, roada va fi mult mai mică comparativ cu anul trecut, iar după cele observate în nordul Moldovei, situația este îmbucurătoare și optimistă. În acest an, vom avea o recoltă medie de grâu pe țară de circa 2 tone per ha”, a anunțat ministrul Ion Perju.

În anul agricol 2019 – 2020 au fost însămânțate circa 400 mii ha de pământuri cu diverse culturi de toamnă, iar seceta și înghețurile de primăvară au afectat circa 215 mii de hectare, 25% în nord și până 80% în centru și sudul țării.

SECETA ȘI-A SPUS CUVÂNTUL. Anul acesta recolta medie de grâu va fi de aproximativ 2 tone la hectar

SECETA ȘI-A SPUS CUVÂNTUL

Anul acesta recolta medie de grâu va fi de aproximativ 2 tone la hectar

SECETA ȘI-A SPUS CUVÂNTUL. Anul acesta recolta medie de grâu va fi de aproximativ 2 tone la hectar

loading ...