Schimbările climatice modifică tehnologia de cultivare a plantelor, printre care şi perioada de semănat a grâului de toamnă, care va fi mai târzie cu circa zece zile faţă de cea actuală.
Însămânţarea executată la sfârşitul toamnei - începutul sezonului alb, când temperaturile scăzute nu mai asigură răsărirea până în iarnă, poate totuşi, în anumite condiţii, să permită recolte superioare faţă de grâul de primăvară.
Pregătirea terenului se face superficial, fără întoarcerea brazdei, cu ajutorul gruberelor, cultivatoarelor sau al altor maşini de acest tip. La semănatul după plante care au lăsat cantităţi mari de resturi vegetale, se recurge şi la arături superficiale, care să asigure încorporarea acestora. Dacă patul germinativ va avea bulgări de mărimea tuberculilor de cartof, aceştia, în urma îngheţului şi a dezgheţului, se vor mărunţi şi vor acoperi baza plantelor.
- La semănat se va folosi sămânţă din soiuri autohtone sau create în ţări cu climă asemănătoare, deci cu rezistenţă bună la temperaturi scăzute, tratată cu insecto-fungicide ce asigură protecţie îndelungată împotriva bolilor şi a dăunătorilor din sol. Mărimea seminţelor să fie cât mai mare, care prin rezervele din endosperm să favorizeze creşterea plantelor.
- Densitatea de semănat. În funcţie de factori precum soi, umiditatea din sol, gradul de pregătire a patului germinativ, substanţele nutritive asigurate prin fertilizare şi fertilitatea naturală a solului, densitatea e variabilă.
- În cercetările experimentale, în culturile semănate în epoca optimă se seamănă 400-600 b.g mp (pentru 600-700 spice/mp) sau 500-600 b.g./mp.
- În practică se folosesc densităţi mai mari, de până la 800 b.g./mp, pentru producţii maxime. Sfat: fermierii trebuie să se orienteze nu spre producţii maxime, ci spre producţii optime economic, care sunt mai puţin poluante pentru mediu, cu doze moderate de îngrăşăminte şi puţine tratamente, efectuate numai când se atinge pragul economic de dăunare.
În condiţiile semănatului în toamnă târzie şi într-un pat germinativ de calitate medie, recomand densităţi de 600-700 b.g./mp, compensând condiţiile de răsărire şi de vegetaţie mai puţin favorabile. Se pot obţine la recoltare 600-700 spice/mp, cu o greutate a boabelor de 1 gr/spic şi producţii de 6000-7000 kg/ha
4. Semănatul la 4-5 cm adâncime asigură formarea nodului de înfrăţire la 2-3,5 cm, acesta fiind protejat de factorii nefavorabili.
5. Concluzie: semănatul în perioada de toamnă târzie poate asigura producţii motivate economic, chiar dacă seminţele nu răsar în cursul toamnei, însă scade atacul bolilor şi dăunătorilor.
sursa: www.revista-ferma.ro