SFREDELITORUL PORUMBULUI (OSTRINIA NUBILALIS). Cum îl identificăm, când este momentul potrivit să aplicăm tratamentele de combatere?

21 jun 2022
Ostrinia face parte din Ordinul Lepidopterelor și este răspândit în aproape întreaga Europă. Dacă în urma cu 5-6 ani, pierderile de producție determinate de către acesta nu depășeau 5%, ultimii ani, acestea au depășit 30-35%.

Adultul este de dimensiune mică, în jur de 30 mm, cu o femelă mai bine dezvoltată și culori galben cenușii. În condițiile țării noastre, apar de regulă 2 generații, una la început de iunie și o a doua după prima decadă a lunii iulie. Daunele sunt produse de larva care atacă diferite părți ale plantei cum ar fi aparatul foliar, știuletele și tulpina (migrează în interiorul plantei). Plantele atacate sunt sensibile la frângere și cădere, îmbolnăvire cu diferite micoze, mai ales cu diferite fusarioze. În urma atacului, plantele sensibile prezintă frângeri, cea mai frecventă la nivelul panicului, știuleții rămân cu boabe puține și bolnave, căzând ușor la sol în timpul recoltării mecanizate.



În ceea ce privește combaterea chimică a dăunătorului, momentul optim de tratament este acela în care adulții își fac zborul de împerechere, moment greu de surprins. O altă problemă constă în utilajul cu care se face tratamentul (avio sau cu auto propulsata, care de regulă lipsesc din fermele noastre). În acest caz, măsurile cele mai accesibile rămân cele profilactice ca:
  • distrugerea resturilor vegetale rămase după recoltat(insecta iernează ca larvă la baza cocenilor);
  • efectuarea unor arături adânci;
  • rotația culturii și evitarea monoculturii;
  • folosirea hibrizilor ce prezintă aparat foliar bine dezvoltat cu tulpini mai fibroase și mai greu de penetrat.
Primul tratament se aplică la avertizare

Când avertizarea a fost lansată, este timpul să efectuați un control în culturi. Verificați într-un lan mai mult de o sută de plante. Larvele pot fi văzute în zona verticilului plantelor de porumb, iar pontele pe dosul frunzelor în zona nervurii principale.

Decizia de a utiliza insecticide sau bioinsecticide pentru combaterea sfredelitorului tulpinilor de porumb trebuie luată după un control fitosanitar serios al culturilor dar nu trebuie să întârzie mai mult de 2 - 3 zile de la momentul primirii avertizării.



Repetarea tratamentului se recomandă după 7 - 8 zile acolo unde densitatea dăunătorului este mare.

În culturile de porumb zaharat și în loturile de hibridare, se poate interveni dacă situația din teren impune efectuarea unor tratamente. Porumbul zaharat este preferat de această insectă.

În loturile de hibridare și nu numai, pot fi utilizate bioinsecticide pe bază de Beauveria bassiana și Bacillus thuringiensis kurstaki.

Dăunătorul mai poate fi combătut și prin lansări de viespi oofage, Trichogramma maydis în doză de 100.000 viespi/ha (2 tratamente). Lansările se fac atunci când se înregistrează maximul curbei de zbor al adulților.



Combaterea chimică se poate face cu insecticide pe bază de: clorantraniliprol, clorantraniliprol + lambda - cihalotrin, acetamiprid + lambda cihalotrin, deltametrin).

Dintre substanțele enumerate, clorantraniliprolul este considerat mai prietenos cu entomofagii, are efect ovicid și larvicid foarte bun și poate fi aplicat și la temperaturi mai ridicate (chiar și la 34 grade C). Respectați dozele și momentele optime de aplicare.

De obicei, nu se fac tratamente chimice de combatere decât în cazuri speciale de atacuri masive și doar atunci când se mai poate intra în cultură pentru tratamentele terestre.



Acolo unde se practică monocultura timp îndelungat, tratamentele sunt indicate. Insecticidele trebuie să ajungă pe teaca frunzei sau în verticilul plantei pentru ca larvele din acele zone să moară înainte să pătrundă în tulpini.

În combaterea biologică pot fi utilizate produse pe bază de Bacillus thuringiensis.

Decizia de efectuare a unui tratament trebuie luată la 2 - 3 zile de la emiterea avertizării și obligatoriu după ce culturile au fost verificate. Este important ca larvele să fie eclozate în număr cât mai mare.

Tratamentul cu insecticide chimice, bioinsecticide și chiar entomofagi trebuie aplicat înainte ca larvele să pătrundă în tulpini. Din momentul în care au pătruns în tulpini nu mai pot fi omorâte.
 
Surse: gazetadeagricultura.info și revistafermierului.ro
loading ...