STAREA CULTURILOR AGRICOLE ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ: Ce spun fermierii din diferite regiuni ale țării

17 jan 2022

Condițiile climaterice au creat dificultăți majore în cazul semănatului culturilor de grâu, orz și rapiță în toamna lui 2021. Fermierii spun că s-ar putea ca în anul curent să ne confruntăm cu un deficit substanțial de recoltă. În același timp, oficialii de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare menționează că din cele 325 mii hectare de grâu planificate pentru a fi semănate în toamna anului trecut, au fost însămânțate doar 255 mii ha, adică 78, 3%. Cultura de orz urma să fie semănată pe o suprafață de 65 mii ha, dar în final au fost însămânțate doar 54 mii ha, ceea ce constituie 83% din terenurile planificate.
 
Situația e mai bună în cazul rapiței – au fost semănate toate cele 35 mii ha.
 
În cadrul unei emisiuni difuzate de postul de televiziune Moldova 1, mai mulți agricultori au spus că e destul să dea un îngheț mai aspru și în primăvară nu vor avea ce recolta.
 
Fermierul Alexei Ivanov din satul Mălăiești, raionul Orhei administrează 726 ha, pe care cultivă grâu, orz, rapiță, porumb și floarea-soarelui.
 
„Din august și până au dat înghețurile nu am avut precipitații. Din cauza gerului situația culturilor din grupa I-âi nu este una bună. Rapița este rară. Grâul l-am semănat la 10-11 octombrie, 90% din cel răsărit mai devreme este în faza de înfrățire. Dar dacă vom avea temperaturi de -20 grade Celsius poate suferi foarte mult.
 
Cel răsărit în decembrie e într-o stare medie. Dacă va fi o primăvară ideală, mai putem spera la roadă. Va fi nevoie de o cantitate mai mare de substanțe hrănitoare, prețul cărora s-a scumpit. Fără 70-80 kg de azot nu scoți grâu calitativ. În plus, va trebuie să efectuăm și de 2-3 prelucrări împotriva bolilor”
, a menționat dl Ivanov.
 
Și la Vădeni, Soroca prognozele nu sunt din cele mai optimiste. Agricultorul Ion Hriplivîi a semănat în luna octombrie 40 ha de grâu.
 
 „Încă n-a răsărit, sămânța e încolțită, dar dacă dă vreun ger nu mai vedem recoltă. Noi am întârziat anul trecut cam o lună cu recoltarea la toate culturile”, a menționat el.
 
Tot din cauza ploilor, 65 ha de porumb a rămas în câmp și acum așteaptă să se usuce solul pentru a-l putea recolta.
 
Filip Beiu din Susleni, Orhei și-a construit un elevator încă în 2018 și după trei ani se întreba de ce a investit atâțea bani.
 
„Dar anul trecut m-a salvat. Am recoltat porumbul, l-am uscat și l-am depozitat”, a povestit fermierul.
 
Oficialii MAIA promit că vor găsi soluții pentru a ieși din situația creată, referindu-se la accize pentru motorină, majorarea subvențiilor, lărgirea spectrului de obiecte supuse subvenționării. Însă din totalul de 1 miliard 500 milioane lei alocate în acest an pentru Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural, cca 765 milioane reprezintă datoriile față de agricultori pentru 2021.
 
 sursa: TV Moldova1
loading ...