STRATEGII EFICIENTE PENTRU COMBATEREA BURUIENILOR PERENE ÎN CULTURILE AGRICOLE

15 aug 2024
Este bine cunoscut faptul că cea mai eficientă metodă agronomică pentru combaterea buruienilor dicotiledonate perene este aplicarea erbicidelor cu acțiune totală în perioada de toamnă. Printre buruienile dicotiledonate se numără: volbura (Convōlvulus arvēnsis), pălămida (Cirsium arvense), susaiul (Sónchus arvénsis), pirul târâtor, coada-calului (Equisétum arvénse), coada-șoarecelui (Achillea millefolium) și altele.
 
Aceste buruieni sunt periculoase deoarece au un sistem radicular puternic, ramificat și etajat. În cazul volburei, ca și în cazul altor buruieni perene, există mai multe perioade în ciclul anual de viață, diferențiate prin direcția fluxului de substanțe nutritive. Rădăcina volburei este pivotantă (pătrunde adânc în sol) și în formă de fir. Rizomul (tulpina subterană) este acoperit de muguri care determină înmulțirea rapidă a plantei.
 
Tulpina aeriană este ușor de recunoscut deoarece fie se târăște pe sol, fie se agață de garduri, araci sau alte plante. Este subțire, ramificată și poate ajunge la o lungime de 120 cm.
 
Volbura înflorește din luna mai până în septembrie, devenind vizibilă abia când cultura este deja afectată. Seceta sau înghețul pot ucide planta la suprafață, dar semințele sale pot persista în sol până la 50 de ani, așteptând condițiile prielnice pentru a răsări din nou.

 Buruieni după tratament la 21 de zile


Cum se combate volbura
 
Deși volbura este o buruiană persistentă, erbicidele s-au dovedit eficiente împotriva ei. Aplicate necorespunzător, aceste substanțe pot fi dăunătoare pentru culturile dorite. Este esențial să alegi substanța potrivită pentru tipul tău de cultură.
 
Erbicide folosite pentru combaterea volburei
 
Aceste erbicide se aplică postemergent, conform dozei omologate și a indicațiilor de pe etichetă:
 
Aplicarea produsului SOKAR, SL (acid glifosat, 436 g/l) în doze de 3 - 4 l/ha, fie în formă pură, fie în amestec cu erbicidul BIKER DUO, SE (2,4-D ester, 491,5 g/l + florasulam, 8,5 g/l) - 0,3 - 0,5 l/ha, permite controlul volburei în proporție de 96 - 99%, precum și combaterea altor buruieni problematice din câmp: ambrozia (Ambrósia artemisiifólia), talpa gâștei (Chenopódium álbum), iarba fiarelor (Aristolóchia clematítis), asclepias (Cynanchum acutum), iarba câinelui (Cýnodon dáctylon) și altele.
 

Înainte de semănatul culturilor dicotiledonate (rapiță, floarea-soarelui, soia, mazăre etc.), nu se recomandă adăugarea de 2,4-D sau Dicamba din cauza efectului rezidual (în termen de 10 zile, 2,4-D aplicat are activitate în sol și poate provoca fitotoxicitate asupra răsadurilor). În acest caz, glifosatul se folosește în formă pură, dar doza trebuie să fie de cel puțin 3,5 - 4 l/ha.
 
S-a constatat că glifosatul pătrunde în rădăcini și le distruge până la o adâncime de aproximativ 40-50 cm într-o singură aplicare. Deoarece rădăcinile buruienilor perene pot pătrunde în sol până la 10 m adâncime, nu se poate scăpa de ele doar printr-o singură aplicare de glifosat. De aceea, combaterea acestor buruieni trebuie să fie continuă pe parcursul mai multor ani, prin diverse metode agrotehnice (mecanice, chimice, rotația culturilor etc.).
 
Produsele companiei ALFA Smart AgroCIVIC (corector de pH al apei), SOKAR și BIKER DUO ajută de ani buni agricultorii să scape câmpurile de buruienile problematice!
loading ...