TOTUL DESPRE FERTILIZAREA FOLIARĂ TÂRZIE. Când aplicăm tratamentele pentru prevenirea căderii plantelor

10 jun 2022
Luna lui Cireșar este una plină pentru producătorii agricoli prin volumul mare de lucrări care trebuie efectuate în câmp, atât de întreținere a culturilor cât și de pregătire a campaniei de recoltare pentru cerealele păioase. 

Sunt 3 categorii importante de lucrări pentru luna iunie, de care depind, în final, cantitatea şi calitatea recoltelor din acest an.
  1. Fertilizarea foliară târzie a grâului de toamnă - lucrare motivată economic pe toate tipurile de soluri, din toate zonele agricole ale țării.
  2. Lucrări specifice etapei în fermele de câmp.
  3. Starea de vegetație a porumbului și florii soarelui în condițiile climatice specifice acestei primăveri și măsurile care se impun.

Fertilizarea foliară târzie

În condițiile acestui an agricol, când criza de îngrășăminte și prețul foarte ridicat al acestora a obligat pe mulți fermieri să nu poată să-și asigure necesarul de îngrășăminte în toamnă și nici la desprimăvărare, fertilizarea târzie în faza de înspicare și cea de formare a boabelor este o soluție bună atât pentru creșterea recoltei cât și pentru îmbunătățirea calității boabelor.

Cu alte cuvinte, fertilizarea foliară târzie este importantă pentru dezvoltarea elementelor de productivitate, cu precădere a celor care vizează spicul.

4 sfaturi pentru fertilizare

În această fază de vegetație, lucrarea poate fi asociată și cu lucrări de combatere a bolilor și a dăunătorilor.
  1. Prin aplicarea a 6-8 kg uree în 100 litri apă se asigură, pe lângă sporul de recoltă, și combaterea bolilor foliare și a ploșnițelor.
  2. Prin fertilizarea foliară se menține frunza stindard în stare verde pentru mai mult timp; aceasta joacă un rol important în depunerea substanțelor asimilate în bob și creșterea conținutului de proteină.
  3. Dacă în perioada de creștere a plantelor se folosesc îngrășăminte foliare bogate în azot, în perioada de înspicare și formarea boabelor devin mai importante îngrășămintele foliare mai bogate în fosfor.
  4. În prezent, există fertilizanți foliari complecși care, pe lângă conținutul de NPK, conțin și microelemente (mangan, cupru, zinc) sub formă de sulfați, în concentrații de 0,2%.

Fertilizarea foliară cu macroelemente și microelemente completează nutriția radiculară, stimulează dezvoltarea elementelor de productivitate și mărește calitatea recoltei.

Tratamentele pentru prevenirea căderii plantelor sunt eficiente în perioada de alungire a paiului, respectiv când plantele au înălțimea de 20-25 cm şi NU mai sunt eficiente în faza de burduf-înspicare.

Sursa: revista-ferma.ro
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022
Din aceeași categorie

CEREALELE CÂȘTIGĂ DIN NOU ÎN PREȚ. Și prețul rapiței a urcat. Rusia prognozează recolte record de grâu

29 jun 2022

PREȚURILE CEREALELOR SCAD DRAMATIC. Lucrurile merg și mai rău în cazul rapiței

24 jun 2022

DEBLOCAREA EXPORTULUI DE GRÂU – DISCUTATĂ LA URMĂTOAREA ȘEDINȚĂ CSE

23 jun 2022

PREȚURILE RAPIȚEI S-AU MICȘORAT SEMNIFICATIV. Motivele, AICI

22 jun 2022

CE URMEAZĂ PENTRU PREȚURILE CEREALELOR? La ce să ne așteptăm în noul sezon?

21 jun 2022

TOTUL DESPRE FERTILIZAREA FOLIARĂ TÂRZIE. Când aplicăm tratamentele pentru prevenirea căderii plantelor

TOTUL DESPRE FERTILIZAREA FOLIARĂ TÂRZIE

Când aplicăm tratamentele pentru prevenirea căderii plantelor

TOTUL DESPRE FERTILIZAREA FOLIARĂ TÂRZIE. Când aplicăm tratamentele pentru prevenirea căderii plantelor

loading ...