UE PROGNOZEAZĂ CEA MAI MICĂ RECOLTĂ DE PORUMB DIN ULTIMII 15 ANI. În Moldova, vom avea ½ din roada medie pe ultimii 10 ani

14 oct 2022
În țările din UE, recoltarea porumbului este în plină desfășurare, iar rezultatele din teren confirmă pagubele extinse produse de seceta din ultima perioadă. Potrivit analiștilor, seceta din ultimele luni va afecta semnificativ recoltele de porumb din multe state-membre UE. Așa încât, anul acesta vom vorbi despre cel mai scăzut nivel al recoltei din ultimii 15 ani, transmite AGROMEDIA, cu referire la Forbes.

În România, care concurează cu Franța pentru titlul de cel mai mare producător de porumb din UE, recolta deja este afectată în diferite grade.

Porumbul a fost cereala cea mai afectată de secetă anul acesta, deși în zonele unde am putut menține temperaturi adecvate prin irigații randamentele sunt în regulă, a declarat ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, pentru Reuters.

Deși nu a oferit estimări privind producția, acesta a punctat faptul că recolta va putea acoperi necesitățile interne și ar permite exporturi reduse.

Și în Moldova prognozele sunt sumbre, specialiștii susțin că recolta va fi la jumătatea mediei multianuale. În rezultatul analizei condiţiilor agrometeorologice create şi ținând cont de condițiile meteorologice prognozate pentru restul perioadei de vegetație a dezvoltării culturii de porumb, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează că roada medie de porumb în țara noastră, în anul 2022, va constitui 12-17 сh/ha (roada medie în ultimii 10 ani a constituit 35 ch/ha).

Seceta istorică și valurile succesive de căldură din Europa au afectat porumbul în timpul perioadei esențiale de creștere din vară, iar ploile în ultima luna par să fi sosit prea târziu.

În Uniunea Europeană, impactul secetei, în pofida unor reprize de ploaie, a făcut ca perspectivele privind randamentul culturilor să fie slabe, a avertizat organismul de monitorizare a recoltelor AMIS.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a înrăutățit prognoza privind recolta de porumb a blocului comunitar la 55,5 milioane de tone, unii analiștii avertizând că ar putea fi cel mai scăzut volum după 2007.

Cea mai afectată pare a fi Ungaria, săptămâna aceasta Ministerul Agriculturii estimând o scădere de peste 50% a recoltei față de 2021, la 3 milioane de tone.

Importurile totale de porumb ale UE în 2022/2023 ar urma să se situeze la 21 milioane de tone, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, a previzionat Comisia Europeană. În Franța, unde se așteaptă cea mai scăzută producție din ultimele trei decenii, cele mai afectate au fost culturile care nu au fost irigate, acestea reprezentând două treimi din suprafața plantată.

Organizația AGPM previziona săptămâna aceasta o producție de 10 milioane de tone, în linie cu previziunile pieței și sub prognozele Ministerului Agriculturii, de 11,3 milioane de tone, care ar fi deja cel mai scăzut nivel din ultimii 32 de ani.

În Italia, datele indică un declin de 40% al recoltei față de anul trecut, în timp ce unele câmpuri sunt abandonate din cauza secetei, a anunțat Lorenzo Bazzanam, economist șef la Coldiretti.

În Germania, unde recoltarea este aproape finalizată, se estimează o scădere de 19%, la aproximativ 3,5 milioane de tone, susțin analiștii.

În schimb, în Polonia, unii analiști se așteaptă ca producția de porumb să depășească nivelul din 2021, în urma majorării suprafețelor cultivate și a impactului moderat al secetei.
 

UE PROGNOZEAZĂ CEA MAI MICĂ RECOLTĂ DE PORUMB DIN ULTIMII 15 ANI. În Moldova, vom avea ½ din roada medie pe ultimii 10 ani

UE PROGNOZEAZĂ CEA MAI MICĂ RECOLTĂ DE PORUMB DIN ULTIMII 15 ANI

În Moldova, vom avea ½ din roada medie pe ultimii 10 ani

UE PROGNOZEAZĂ CEA MAI MICĂ RECOLTĂ DE PORUMB DIN ULTIMII 15 ANI. În Moldova, vom avea ½ din roada medie pe ultimii 10 ani

loading ...