VERUM GROUP DOAR ÎNTR-UN AN ȘI-A TRIPLAT CIFRA DE AFACERI. Cum a fost posibil, vedeți în material

05 dec 2022
VERUM GROUP a devenit unul din principalii producători și exportatori de cereale și oleaginoase din Republica Moldova. Compania gestionează un lanț valoric integrat, care include cultivarea, păstrarea, vânzarea și livrarea produselor agricole, cooperând cu consumatorii industriali și traderii internaționali din 14 țări.

În prima jumătate a anului 2022, ponderea grupului a fost de 4% din totalul exporturilor de cereale și semințe oleaginoase din Moldova. Pe piața locală de cereale, cota este de 10%, iar activitatea de export reprezintă 60% din volumul total al vânzărilor.

Fiind de 10 ani pe piață, Grupul a ajuns să prelucreze peste 10 mii de hectare de terenuri agricole preponderent în raionul Florești. Circa 20% din terenuri se află în proprietatea companiilor din Grup, iar restul 80% sunt luate în arendă. Succesul administrării unui număr mare de terenuri luate în arendă constă în onorarea cu strictețe a obligațiunilor față de proprietarii acestora.Eficiența sporită și roadele bogate sunt asigurate prin utilizarea tehnologiilor conservative de prelucrare a solurilor de tip mini-till. Grupul cultivă rapiță, mazăre, grâu, orz, floarea-soarelui, porumb și sorg, aplicând un asolament echilibrat. Compania este cel mai mare producător de sorg în Moldova, această cultură fiind mai rezistentă la condițiile de secetă și având un conținut sporit de amidon. Pe piața locală, principalii clienți ai companiei sunt consumatorii industriali care se ocupă cu producerea etanolului, furajelor și altor produse derivate din cereale.
 
În 2020, vânzările companiei au fost exclusiv pe piața locală și au atins cifra de 85,6 milioane de lei. În 2021, grupul a exportat 20 de mii de tone de cereale și semințe oleaginoase, venitul din vânzări fiind de 368,8 milioane de lei. În primele 9 luni din 2022, exportul a atins cifra de 60 de mii de tone, iar vânzările au depășit 600 de milioane de lei.

În anul 2021, activele companiei au înregistrat o creștere vertiginoasă, ajungând la valoarea de 227,2 milioane de lei, de 3 ori mai mult decât în 2020. Cea mai mare parte a activelor o reprezintă capitalul operațional.Anul acesta, oarecum influențați de consecințele negative ale războiului din Ucraina asupra logisticii, VERUM GROUP a decis să-și înființeze și propriul parc auto pe care intenționează să-l extindă până la 20 de autovehicule până la sfârșitul anului 2023.

Pe lângă comerțul cu cereale, compania mai prestează servicii de depozitare a cerealelor, având în proprietate unul dintre cele mai mari depozite de cereale din nordul Moldovei, elevatorul de la Gura Camencii, raionul Florești. Acest elevator are o capacitate de stocare de peste 86 mii tone și are acces la rutele internaționale de transport. 

Pentru anul viitor, compania își propune să investească în extinderea capacităților, în achiziționarea unui nou uscător de cereale și în producerea energiei din surse regenerabile. Aceste investiții vor permite majorarea cotei exportului până la 80% din volumele comercializate. De asemenea, Grupul planifică să extindă gama de produse agricole.
 
loading ...