Războiul din Ucraina a afectat aproape o treime din piața mondială a grâului, agravând criza siguranței alimentare globale cauzată de pandemie. Autoritățile țării noastre dau asigurări că Moldova nu are motive de îngrijorare, cel puțin la capitolul cereale, avem suficiente rezerve până la roada anului 2022.
Pâinea din Moldova, cea mai ieftină din Europa de Est
Eduard Grama, directorul Combinatului de panificație din Bălți susține că panica care s-a creat în societate în ultima perioadă nu are un temei, pâine vom avea suficientă, dar inevitabil, mai scumpă.
„Sunt probleme din cauza creșterii prețurilor în toate sectoarele. Ele vor continua să crească. În funcție de prețul la gazele naturale, energia electrică și motorină, va fi stabilit și prețul la pâine. Odată cu scumpirea gazului, am fost nevoiți să majorăm prețul la pâine cu 8%. Atunci s-a scumpit tot: transport, cutii, depozitare”, a declarat Eduard Grama, pentru AGROMEDIA.
Redirecționarea importului de materie primă spre țările europene este un factor care, de asemenea, va duce la majorări ale prețurilor.
„Vom avea multe scumpiri, 90 la sută din materia primă venea din Ucraina și Bielorusia. Acum vorbim de imputuri. Din cauza războiului, logistica importului a fost desființată. De exemplu, avem un producător de cutii care are vagoane întregi cu carton blocate în Ucraina, asta poate duce la deficit, respectiv la creștere a prețului. Putem suplini stocurile cu produse din Polonia, Bulgaria, dar asta durează și este și mai scump. Anul trecut am subvenționat pâinea, dar nu putem face asta la nesfârșit. Totul crește, și pâinea trebuie să aibă un preț corect. În câteva luni, situația se va regla, inclusiv prețurile.”
Ultima dată, Combinatul de Panificație din Bălți a majorat prețul la pâine la începutul anului 2022. În luna februarie, și întreprinderea „Franzeluța„ din Chișinău a stabilit majorarea prețurilor la tot sortimentul de pâine, cu excepția pâinii sociale.