VREMEA CALDĂ CREȘTE RISCUL DE ATAC AL GÂNDACULUI GHEBOS AL CEREALELOR (ZABRUS TENEBRIOIDES)

03 jan 2023
Temperaturile ridicate din ultimele zile și lipsa zăpezii cresc riscul de atac al gândacului ghebos. Larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides) sunt printre cei mai periculoși dăunători ai cerealelor de toamnă. În ultimii ani, toamnele lungi și secetoase, iar iernile calde și fără strat de zăpadă, au fost factori negativi în dezvoltarea dăunătorului.

În condițiile climaterice din lunile iulie-august, cu temperaturi de peste 30ºC și secetoase, gândacii s-au retras în sol la diferite adâncimi, unde au trecut în faza de diapauză estivală. La finele lunii august, pe unele câmpuri de sub păioase cu samuraslă, s-a semnalat ieșirea gândacilor din diapauză și depunerea ouălor, însă dezvoltarea a fost stopată de condițiile climaterice nefavorabile.

Citește și: LA SUD, CULTURILE DE TOAMNĂ ÎNCĂ NU AU RĂSĂRIT. Fermierii, la capătul puterilor

După precipitațiile căzute la finele lunii septembrie, sau creat condiții optime pentru dezvoltarea dăunătorului, gândacii au revenit la suprafața solului, iar femelele au continuat depunerea ouălor, în special pe câmpurile cu cantitate considerabilă de resturi vegetale (paie, pleavă, boabe).

Cum se dezvoltă gândacul ghebos

Acest dăunător dezvoltă o generație pe an. Iernează în stadiul de larve de vârsta a II-a, uneori de prima, retrasă în galerii la 15-40 cm adâncime. Adultul are corpul convex, alungit, de 14-16 mm lungime, de culoare neagră. Larva, la maturitate deplină, este de 30-35 mm lungime, corpul ușor turtit dorso-ventral, format din segmente, care se îngustează spre partea posterioară. Capul este cenușiu, iar restul corpului de un alb cenușiu. Ouăle sunt depuse, în condiții normale, în cursul lunilor septembrie-octombrie, dar în condiții de secetă, se prelungește până în luna noiembrie.



Larvele apărute își sapă galerii tubulare în jurul plantelor răsărite și se hrănesc numai cu frunzele şi tulpinile plantelor. Din frunzele atacate rămân numai nervurile, ce uscându-se, seamănă cu fibre de câlți răsucite, situate la baza plantei.

Citește și: CUM COMBATEM GÂNDACUL DE COLORADO

Larvele pot ataca inclusiv iarna

Larvele atacă atât toamna, cât si la începutul primăverii. Hrănirea larvelor toamna va continua până când temperatura aerului va scădea sub 0-5ºC (noiembrie-decembrie) şi în „ferestrele” calde din timpul iernii, fapt care va condiționa și nocivitatea permanentă a larvelor de diverse vârste. Densitatea sporită a larvelor se prognozează pe câmpurile cu păioase de toamnă, însămânțate după premergători de graminee și cu semințe netratate cu insecticide.

Măsuri de combatere

În combaterea acestui dăunător un rol important le revine măsurilor agrotehnice, care includ rotația culturilor, distrugerea resturilor vegetale, efectuarea arăturii imediat după recoltat și menținerea terenului curat prin discuiri, pentru a se evita formarea samuraslei ș.a.

Citește și: GÂNDACUL PĂROS LA RAPIȚĂ ȘI POMI

Combaterea chimică a gândacului ghebos al cerealelor se realizează prin aplicarea tratamentelor cu insecticide la semințe și plante. Tratamentele chimice împotriva larvelor se efectuează în funcție de condițiile climaterice, faza de dezvoltare a plantelor, densitatea plantelor și a larvelor.

În condițiile toamnei secetoase, la depistarea dăunărilor proaspete în perioada apariției plantulelor, combaterea larvelor gândacului ghebos (în câmpurile după premergători graminee) se efectuează reieșind din densitatea plantelor la 1 m²: în faza „răsărire – 1-2 frunze” la o densitate de 450-600 plantule la 1 m2 valoarea pragului economic de dăunare (PED) constituie 1 larvă/ m2,  în faza „2-3 frunze-înfrățire” PED este egal cu 2-3 larve/ m2,, utilizând unul din insecticidele omologate la cultură, conform Registrului de Stat al produselor de uz  fitosanitar și al fertilizanților permise pentru utilizare în Republica Moldova.
 
loading ...