1.Infuzie de nucă
- 10l de apă clocotită peste
- 300 gr de coji de nucă
- 300 gr de frunze uscate
2.Infuzie de frunze de plop
- ½ de căldare cu frunze proaspete de plop
- adăugați apă
- fierbeți totul timp de 15 minute
3.Soluție de gudron de mesteacăn
- 100 gr de gudron de mesteacăn (sau săpun cu gudron) în
- 10l de apă.
4.Infuzie de rostopască
Infuzați 1,5 kg de frunze uscate sau proaspete de rostopască în apă fierbinte, timp de 3 ore. În infuzia obținută adăugați 1l de soluție de clorură de calciu de 1,5% (15 gr la 1l de apă).
Citește și: GÂNDACUL LUCIOS AL RAPIȚEI
5.Infuzie de coji de ceapă
- 10l de apă la temperatura de 70-80°С peste
- 300 gr de coji de ceapă.
6.Infuzie de rădăcini de inulă
- 100 gr de rădăcini uscate de inulă
- turnați apă clocotită
- acoperiți vasul cu capac și lăsați la infuzat pentru 1,5-2 ore
Citește și: GÂNDACUL PĂROS LA POMI
7.Decoct de păpădie și coada-calului
- 10l de apă peste
- 200 gr de lăstari de păpădie și
- 200 gr de coada-calului
- fierbeți totul timp de 15 minute
8.Infuzie de pelin
- 300 gr de pelin mărunțit cu
- 1 pahar de cenușă din lemn
- adăugați 10l de apă clocotită și infuzați timp de 3 ore
9.Infuzie de tutun
- 10l de apă peste
- 500 gr de praf de tutun, precum și tulpini și rădăcini de tutun
10.Infuzie de frunze de tomate
- 10l de apă peste
- 1 kg de frunze și tulpini mărunțite de tomate
- infuzați timp de 4-5 ore și adăugați 40 gr de săpun bucăți (sau 3 linguri de săpun lichid)
11.Infuzie de usturoi
- 200 gr de căpățâni și săgeți de usturoi
- adăugați 10l de apă fierbinte și
- lăsați la infuzat pentru 24 de ore
- Apoi adăugați 40 gr de săpun
12.Decoct de ardei iute
- 100 gr de ardei iute timp de 2 ore în
- 10l de apă.
- Strecurați decoctul, adăugați 40-60 gr de săpun de rufe și puteți începe procedura de stropire.
13.Infuzie de arctium
- 1/3 din căldare cu frunze tocate de arctium,
- apoi turnați apă până la margini și măcerați amestecul timp de 24 de ore.
14.Infuzie de plante
- 300 gr de iarbă de pelin,
- 8 ardei iuți, 20 gr de ardei chili măcinat,
- câte 200 gr de cucută și tulpini de usturoi,
- ¼ de săpun de rufe și
- turnați 8-10l de apă.
Ultimul timp, mulți grădinari folosesc foarte eficient muștarul pentru combaterea gândacului de Colorado.
- Dizolvați 200 gr praf de muștar în
- 10l de apă caldă,
- adăugați 100 ml de oțet 9% și
- stropiți tufele de cartofi cu soluția obținută, în perioada de înflorire.
REGULI DE UTILIZARE A SOLUȚIILOR NATURALE CONTRA GÂNDACULUI DE COLORADO
- Stropiți culturile dimineața sau seara, pe vreme caldă (18-22°С) și fără vânt, pe frunzele uscate.
- Procedura se repetă la fiecare 7-10 zile, iar ultima stropire trebuie efectuată cu 20 de zile înainte de strângerea recoltei.
- Toate soluțiile se folosesc în decurs de câteva ore: preparatele naturale nu se păstrează mult timp. Infuziile neutilizate și reziduurile de plante le îngropați în pământ și de dorit înafara grădinii.
- Gândacul de Colorado se adaptează rapid la preparate, din acest motiv insecticidele trebuie alternate.
Prelucrarea cartofilor contra gândacului de Colorado înainte de plantare
În scop profilactic, înainte de plantare se recomandă să prelucrați cartofii cu soluții protectoare contra bolilor și dăunătorilor. Îi puteți dezinfecta cu ajutorul cenușei (1 kg la 10l de apă) sau cu soluție de permanganat de potasiu (1 gr la 10l de apă). Înmuiați cartofii pentru câteva secunde în unul din aceste amestecuri.Această combatere eficientă a gândacului de Colorado va salva culturile și crește randamentul unei recolte sănătoase. Spor la grădinărit!
Sursa: Retete Ușoare