FOCARELE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ DIN ȚARĂ AU FOST ÎNCHISE. ANSA solicită fermierilor să informeze despre îmbolnăvirea sau pieirea animalelor

17 nov 2022
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că au fost închise toate focarele de pestă porcină africană în teritoriul Republicii Moldova.
 
Pe data de 14.11.2022 au fost ridicate restricțiile la pesta porcină africană (PPA) în localitatea Țîra, raionul Florești, astfel la moment au fost închise toate focarele de PPA înregistrate la porcii domestici și mistreți în țară. Succesele obținute se datorează implicării și conlucrării interinstituționale, autorităților publice locale, precum și a fermierilor.


 
Totuși, potrivit comunicatului ANSA, riscul izbucnirii unui nou focar de pestă porcină este destul de persistent, având în vedere că în țările vecine apar noi și noi focare de PPA atât la porci domestici, cât și la mistreți.
 
Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii, pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare, care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate. stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016.
 
În cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea şi înregistrarea animalelor vor primi despăgubiri.
 
Agenția este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.
 


Tot în acest context, cetățenii sunt îndemnați să:
  • nu procure produse alimentare din locuri neautorizate,
  • nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.
 
Reamintim că, în Republica Moldova, pe parcursul anului 2022, au fost înregistrate 14 focare de PPA, dintre care 11 focare la porcii domestici (două focare în exploatații comerciale și 9 focare la porci întreținuți în gospodăriile non profesionale), fiind nimiciți din cauza bolii 401 porci și 7 mistreți.
 
În perioada anilor 2020 – 2022, au fost înregistrate 55 de focare, fiind astfel nimiciți din cauza bolii 553 porci domestici și 176 mistreți.
 
loading ...