CUNOSCUȚII FERTILIZANȚI QUANTUM, ACUM, ȘI PENTRU FERMIERII DIN R. MOLDOVA

21 nov 2023
Compania de cercetare și producție (RPC) KVADRAT este lider de piață în Ucraina, cu un portofoliu extins de îngrășăminte, biostimulatoare și adjuvanți și peste 10 ani de experiență și cercetare. Experții din cadrul companiei sunt angajați în cercetare în domeniul nutriției plantelor, dezvoltarea și producția de îngrășăminte noi, care să răspundă provocărilor climatice. Pentru producerea îngrășămintelor TM Quantum, se folosesc materii prime de la cei mai importanți producători din lume, inclusiv componente farmaceutice și de calitate alimentară. În 2015, compania, cu sprijinul BERD, a fost certificată conform standardului ISO 9001:2008 de către un centru de certificare european și confirmă în fiecare an valabilitatea certificatelor.
 
Geografia aprovizionării cu materii prime acoperă peste 15 țări și aproximativ 100 de articole. De 8 ani, furnizează produse țărilor UE și extinde anual portofoliul de produse. De asemenea, acum doi ani compania a deschis o reprezentanță în SUA. Astăzi, produce peste 50 de produse TM Quantum, precum și peste 50 de produse Private Label pentru alte companii comerciale din Ucraina.
 
De-a lungul anilor de muncă în Ucraina, tehnologiile și rezultatele muncii (RPC) KVADRAT au interesat mulți fermieri moldoveni. Drept rezultat, compania a decis să aducă produsele sale și pe piața din R. Moldova. Cu ce vine nou (RPC) KVADRAT pentru agricultura din țara noastră, aflăm de la Irina Kasyanenko, Șef Departament de dezvoltare economică externă și vânzări în cadrul companiei de cercetare și producere (RPC) KVADRAT.
 

Adaptarea la schimbările climatice cauzate de încălzirea globală este o problemă acută în agricultură, care necesită un nou mod de gândire și noi metode de lucru. Ce produse și tehnologii oferă KVADRAT ca răspuns la această provocare?
 
Ratele ridicate de intensificare a tehnologiilor agricole, creșterea costurilor pentru îngrășăminte, disponibilitatea limitată a acestora și riscurile crescânde ale influenței stresului abiotic contribuie la creșterea pieței biostimulatoarelor din lume. Substanțele biologic active stimulează diferențial procesele fiziologice ale plantelor, cresc rezistența la stres și îmbunătățesc eficiența absorbției îngrășămintelor aplicate. Includerea biostimulanților în tehnologiile moderne de cultivare a culturilor agricole asigură randamente ridicate și calitatea produselor rezultate. O pondere mare în dezvoltările noastre științifice și produsele finite este alcătuită din mono- și complexe chelate de microelemente, biostimulatori și îngrășăminte inițiale lichide.
 
Îngrășămintele de pornire nu sunt doar îngrășăminte complexe lichide (LCF) - ele sunt un complex de nutrienți de bază și componente stimulatoare suplimentare care sunt foarte eficiente în stadiile inițiale ale dezvoltării plantelor. Și fermierii văd acest lucru ca pe un rezultat economic și agronomic.
 
Ce produse inovatoare oferă compania fermierilor din Republica Moldova? Pentru ce tipuri de culturi?

Gama de îngrășăminte Quantum pentru Moldova include 16 articole, care diferă prin compoziție și scopul funcțional:
- Preparate complexe universale ce conțin macro- și microelemente în forma chelată și substanțe biostimulatoare (Quantum Microcomplex, Quantum Ultracomplex, Quantum Gold) și preparate complexe speciale pentru fructe, cereale, legume, culturi industriale, vii, etc. (Quantum Legume, Quantum Fructe și Boabe, Quantum Culturi Ornamentale, Quantum Flori de Cameră);
- Preparate funcționale cu acțiune țintită, specifică, de exemplu, stimulente care conțin fosfiți, care au un efect fungicid pronunțat (Quantum PhitoPhos) și un stimulator fitohormonal al dezvoltării sistemului radicular (Quantum Kornevin);
- Monochelați de diverse microelemente (Quantum Fe helatat și Quantum Zn helatat) îngrășăminte lichide cu conținut de calciu și potasiu concentrat (Quantum Ca și Quantum K 36) și îngrășăminte cu bor (Quantum Bor Activ);
- Adjuvantul Quantum Prilepateli asigură distribuția uniformă a soluției de lucru, umezirea suprafeței frunzelor și pătrunderea substanțelor nutritive;
- Îngrășăminte lichide NPK pentru sol (îngrășăminte de început pentru semănat folosind tehnologia In-Furrow) și aplicare foliară - Quantum DIAFAN ACTion 5-20-5 și 3-18-18.
 

Îngrășămintele lichide de pornire necesită o tehnologie specială de aplicare: In-Furrow. Ce este această tehnologie?
 
Aceasta este aplicarea oricăror preparate (îngrășăminte, produse de protecție a plantelor, biostimulatori microbieni și nemicrobieni, regulatori de creștere etc.) pe rândul de semințe sau în imediata apropiere a acestora, în timpul semănării.
 
Compania NPK „Kvadrat” a fost prima din Ucraina care a început implementarea acestei tehnologii progresive, demarând producția de îngrășăminte lichide de pornire, Quantum Diafan, și primul îngrășământ microgranular intern, UltraStart.
 
Scopul principal al tehnologiei este de a asigura un efect de pornire maxim și de a minimiza factorii negativi de stres care apar la începutul dezvoltării plantei, adică tocmai în momentul în care planta este cea mai vulnerabilă.


 
Ce tipuri de produse pot fi aplicate folosind tehnologia In-Furrow?

În primul rând, acestea sunt îngrășămintele POP-up, deoarece etapa cea mai critică în nutriția oricărei plante este trecerea la nutriția autotrofă. În plus, o practică obișnuită este introducerea de microelemente, produse de protecție a plantelor, biostimulatori microbieni și nemicrobieni, agenți de ameliorare a solului și regulatori de creștere a plantelor.
 
Îngrășămintele pop-up sunt îngrășăminte specializate pentru aplicare ultra-locală la semănat, în contact direct/în apropiere de semințe. Acestea sunt îngrășăminte lichide sau microgranulare fără balast, cu un indice scăzut de sare, care conțin nutrienți într-o formă accesibilă plantelor. Este esențial ca aceste îngrășăminte să fie produse din materii prime de înaltă calitate, să nu conțină impurități toxice și să fie compatibile cu alte componente ale amestecului lichid, pentru a evita fitotoxicitatea pentru semințe și inhibarea creșterii plantelor. Aplicarea îngrășămintelor pe rânduri este mai economică, rata de aplicare a acestor îngrășăminte este de numai 25-50 l/ha.
 
Cea mai comună problemă în prezent este incapacitatea de a absorbi eficient fosforul din sol din cauza temperaturilor scăzute, care se manifestă sub forma așa-numitei gropi de fosfor - deficiență de fosfor. Mai mult, plantele pot cădea în această „gaură” chiar și cu un conținut suficient de fosfor disponibil în sol. Această deficiență de fosfor se numește „indusă” deoarece este cauzată de incapacitatea plantelor de a absorbi rezervele din sol.
 
Un punct important de remarcat este că deja în a zecea zi după germinare, rezervele din semințe sunt aproape complet utilizate, iar în a cincea zi, începe absorbția din sol de către rădăcinile tinere. Adică, această perioadă timpurie, să o numim de la a cincea până la a treizecea zi, este extrem de importantă tocmai pentru ca formele de fosfor și potasiu să fie disponibile în zona rădăcinii. În plus, îngrășămintele lichide de pornire Quantum Diafan reduc impactul negativ al stresului neregulat (aleatoriu) asupra câmpului, care poate determina o scădere a randamentului. În același timp, LSU contribuie la uniformizarea răsadurilor, la creșterea inițială rapidă a plantelor și, ulterior, la intrarea simultană a plantelor în fazele de creștere și dezvoltare. Este clar că acest lucru are un efect pozitiv asupra controlului eficient al buruienilor și asupra protecției plantelor, asupra maturării uniforme și asupra momentului de recoltare.
 
În mod obișnuit, se utilizează un grad cu un conținut ridicat de fosfor. Azotul sub formă de amoniu este un sinergist al fosforului. Un conținut crescut de potasiu în îngrășământ va fi eficient pe solurile sărace în potasiu disponibil/cu aplicare insuficientă de îngrășăminte cu potasiu pe cultură, precum și la însămânțarea culturilor de iarnă și a florii-soarelui.
 

Quantum este un nume complet nou pentru Republica Moldova. Ce v-a determinat să intrați piața îngrășămintelor de la noi?
 
Condițiile climatice din Republica Moldova sunt foarte asemănătoare cu cele din regiunea de sud a Ucrainei, ceea ce înseamnă că tehnologiile de creștere sunt foarte asemănătoare. Asemănarea factorilor pedoclimatici, a tehnologiilor, a abordărilor de cultivare a culturilor agricole - toți acești factori fac posibil ca produsele noastre să aibă o prezență de înaltă calitate pe piața moldovenească.
 
Avem o vastă experiență în Ucraina, iar acum dorim să introducem tehnologiile noastre în alte țări. Avem ceva de împărțit, avem ceva de oferit pieței, avem ceva cu care putem trezi interesul producătorilor agricoli din Moldova. Avem încredere în produsul nostru și suntem destul de competitivi în politica noastră de prețuri.
 
Cu siguranță aveți produse și tehnologii noi în cercetare. Ce pregătiți pentru fermieri în viitorul apropiat? La ce lucrează în prezent cercetătorii Quantum, dacă ne puteți dezvălui?
 
Desigur, nu dezvăluim secrete, dar întotdeauna avem ceva care să surprindă pozitiv piața. Scopul nostru principal este să creăm nu doar un produs, ci să dezvoltăm o tehnologie, o soluție eficientă cuprinzătoare. În domeniul nutriției, ne concentrăm pe găsirea de soluții pentru creșterea eficienței absorbției nutrienților din sol și a îngrășămintelor aplicate, prin crearea de noi formulări și ingrediente active.
 
Alături de îngrășămintele inițiale, direcția de dezvoltare de vârf o reprezintă biostimulatorii pentru creșterea rezistenței la stres, a calității și a randamentului culturilor de câmp, fructelor și legumelor. O zonă deosebit de relevantă este creșterea rezistenței la lipsa de umiditate sau expunerea la temperaturi negative. În această direcție, continuă căutarea de soluții pentru produse stimulatoare care să prevină deteriorarea și să accelereze refacerea plantelor după expunerea la stres. În linia noastră, avem deja o serie de produse cu proprietăți biostimulatoare, de exemplu, extracte de alge marine, aminoacizi, substanțe humice, care protejează și reface rapid culturile după efectele factorilor de stres, stimulează calitatea produselor cultivate și le măresc productivitatea. În curând vom putea oferi aceste produse pieței moldovenești.
 
Pentru mai multe detalii, explorați site-ul oficial al companiei   www.quantum.ua sau sunați la NR.de telefon  +38 050 411 10 88  (Viber, Telegram, WhatsApp)
 
loading ...