STAȚIILE METEO ȘI SENZORI DE SOL: Soluții inteligente pentru decizii eficiente

09 dec 2023
Digitalizarea afacerilor este următorul pas important pe care trebuie să-l facă agricultura din R. Moldova. Cu cât mai repede vom efectua această tranziție, cu atât mai competitive și reziliente vor fi fermele noastre. Cu soluții digitale inovative, menite să reducă costurile, optimizeze resursele și îmbunătățească gestionarea activităților vine compania Compania Euroalun, implemetatoarea platformei iFarms.

Citiți și despre: STAȚIILE METEO DIN CÂMP: Economie de timp și resurse, decizii corecte
Suntem prezenți la „Business-ul fructelor” cu inovații pe partea de digitalizarea afacerilor în agriculturii. Și în discursurile de aici s-a abordat acest subiect, iar asta ne bucură. Domnul ministru a menționat necesitatea stringentă a irigării, noi venim cu soluții digitale pentru o irigare mai eficientă.
 
Încă puțini agricultori au acces la sursele de apă. Sperăm să se miște lucrurile spre bine la capitolul irigare. Pentru economie de resurse: apă și energie ne vin în ajutor senzorii de umiditate din sol. Iar pentru acces la informații în timp util și pentru interpretarea datelor avem aplicația mobilă iFarms. Astfel, fiecare cultură va primi cantitatea de apă necesară, la timpul potrivit, explică Petru Copacinschi, manager iFarms.
 
Sistemul iFarms colectează, monitorizează în timp real datele primite de la senzori, stații meteo, capcane şi imagini satelitare, le procesează cu ajutorul Inteligenței Artificiale şi le transmite recomandări şi alerte fermierului, direct pe telefonul mobil. Drept rezultat, agricultorii pot lua decizii mai informate, reduce risipa și ineficiența și îmbunătăți randamentul culturilor, protejând în același timp mediul și conservând resursele naturale.
 
Stațiile meteo din câmp oferă informația exactă și preventivă despre temperatura aerului, precipitații, vânt. Sunt informații în baza cărora fermierul va lua decizii corecte și documentate cu referire la lucrările din plantații, planificarea tratamentelor etc.
 
De asemenea, menționăm utilitatea capcanelor pentru insecte. Acestea sunt un ajutor extrem de important în procesul de prevenire a atacurilor, care este mult mai puțin costisitor, dar mai eficient decât tratamentele după apariția dăunătorilor.
 
iFarms este o aplicație gratuită, care poate fi utilizată de orice fermier. Sunt 16 module, printre care și indicele NDVI. În aplicație, agricultorul poate introduce și păstra toate datele despre activitatea companiei, își poate desena câmpurile, monitoriza managementul activităților. Cu alte cuvinte, fermierul trece de la evidența din jurnal, la cea digitală, mereu accesibilă. Pot avea acces la informații mai multe persoane din cadrul companiei: contabil, administrator, agronom etc, mai spune expertul în digitalizare.
 

Fermierii utilizează de 2 ani deja aplicația și vin cu feedback pozitiv și sfaturi despre ce și-ar mai dori să fie îmbunătățit. Stațiile meteo și senzorii de sol sunt cel mai mult utilizate de sectorul vitivinicol. Dar sunt instalate și în livezi de alun, de cireș și prun. Cu ajustări, atât stațiile meteo, cât și aplicația iFarms sunt eficiente și pentru cei care cultivă cereale, legume.
 
Pentru mai multe detalii, contactați reprezentanții iFarms la: info@ifarms.md, 0797 07 071 sau pe pagina de Facebook. https://www.facebook.com/ifarmsmd
loading ...