AFACERILE CU MĂCEȘE SUNT ÎNCĂ NEVALORIFICATE ÎN MOLDOVA. Beneficiile acestor fructe

26 oct 2020

Măceșul este considerat strămoșul trandafirilor, iar fructele acestui arbust sunt apreciate încă de pe timpuri pentru multitudinea de beneficii necesare organismului. Cu toate acestea, în țara noastră puțini sunt cei care dezvoltă afaceri în acest domeniu. Astfel, întâlnim tufari de măceș în toate zonele țării, în special la marginea pădurilor și a drumurilor. Acum este tocmai perioada potrivită pentru recoltarea măceșelor, însă culesul este o muncă foarte migăloasă. Cei care nu se tem de spini, au de lucru toamna până vin ninsorile. Dacă ne uităm pe portalurile de anunțuri din țara noastră, găsim că mulți oameni ce vând măceșe, iar alții caută să cumpere în cantități mari la preț de 8 lei kilogramul. Mai mult, alții comercializează gem de măceșe la preț de 45 de lei borcanul de 400 de grame.
 

Recent, un producător de pulbere de măceș, pulpă uscată și ceaiuri din raionul Dondușeni a fost testat în cadrul unui laborator specializat din Italia, iar rezultatele au arătat că produsele sale au un conținut bogat de vitamina C.
 
Beneficii:
 
Măceșul este un rezervor de vitamine pentru organismul uman. Ceaiul de măceșe tratează intoxicațiile, diarea, afecțiunile hepatice, febra, afecțiunile rinichilor și ale vezicii urinare. Fructele spot fi utilizate la producerea siropurilor naturale, dulceţurilor, gemurilor şi chiar în medicamente. Conținutul de vitamina C este de 50 de ori mai mare decât lămâile, 100 de ori mai bogat decât cireșele, vișinele și mandarinele și de 200 ori mai bogat decât merele. Mai conține și alte vitamine, cum ar fi A, B1, B 2, B3, B5, K, p, PP, E, acid nicotinic, dar și multe minerale.
În același timp, și uleiul de măceș este foarte apreciat. Obținut prin presarea la rece a semințelor fructului, uleiul de măceșe este o bogăție de vitamine A, C, D și E, antioxidanți și acizi grași esențiali. Singura pretenție pe care o are, pentru a nu-și pierde proprietățile, este să fie ținut la frigider sau departe de o sursă de căldură și lumină. El este apreciat pentru că grăbește vindecarea rănilor, zgârieturilor și arsurilor. Îmbunătățește aspectul eczemelor și al cicatricilor. La fel, excelează în estomparea cearcănelor, hidratării pielii, iluminării tenului, eliminării micilor imperfecțiuni și atenuării ridurilor fine. Mai este ideal și pentru îmbunătățirea aspectului părului uscat și degradat, grație conținutului de provitamina A.
Cea mai mare plantație de măceș din Europa se află în România, în județul Botoșani. Un om de afaceri a investit 3 milioane de euro într-o plantație de 150 de hectare pe dealurile comunei Sulița. Investiția nu a fost în zadar. El vinde măceșul pentru diferite companii internaționale, specializate în producerea medicamentelor. Povestea antreprenorului român poate fi o motivație pentru producătorii moldoveni.
 
loading ...