AFACERILE CU MĂCEȘE SUNT ÎNCĂ NEVALORIFICATE ÎN MOLDOVA. Beneficiile acestor fructe

26 oct 2020

Măceșul este considerat strămoșul trandafirilor, iar fructele acestui arbust sunt apreciate încă de pe timpuri pentru multitudinea de beneficii necesare organismului. Cu toate acestea, în țara noastră puțini sunt cei care dezvoltă afaceri în acest domeniu. Astfel, întâlnim tufari de măceș în toate zonele țării, în special la marginea pădurilor și a drumurilor. Acum este tocmai perioada potrivită pentru recoltarea măceșelor, însă culesul este o muncă foarte migăloasă. Cei care nu se tem de spini, au de lucru toamna până vin ninsorile. Dacă ne uităm pe portalurile de anunțuri din țara noastră, găsim că mulți oameni ce vând măceșe, iar alții caută să cumpere în cantități mari la preț de 8 lei kilogramul. Mai mult, alții comercializează gem de măceșe la preț de 45 de lei borcanul de 400 de grame.
 

Recent, un producător de pulbere de măceș, pulpă uscată și ceaiuri din raionul Dondușeni a fost testat în cadrul unui laborator specializat din Italia, iar rezultatele au arătat că produsele sale au un conținut bogat de vitamina C.
 
Beneficii:
 
Măceșul este un rezervor de vitamine pentru organismul uman. Ceaiul de măceșe tratează intoxicațiile, diarea, afecțiunile hepatice, febra, afecțiunile rinichilor și ale vezicii urinare. Fructele spot fi utilizate la producerea siropurilor naturale, dulceţurilor, gemurilor şi chiar în medicamente. Conținutul de vitamina C este de 50 de ori mai mare decât lămâile, 100 de ori mai bogat decât cireșele, vișinele și mandarinele și de 200 ori mai bogat decât merele. Mai conține și alte vitamine, cum ar fi A, B1, B 2, B3, B5, K, p, PP, E, acid nicotinic, dar și multe minerale.
În același timp, și uleiul de măceș este foarte apreciat. Obținut prin presarea la rece a semințelor fructului, uleiul de măceșe este o bogăție de vitamine A, C, D și E, antioxidanți și acizi grași esențiali. Singura pretenție pe care o are, pentru a nu-și pierde proprietățile, este să fie ținut la frigider sau departe de o sursă de căldură și lumină. El este apreciat pentru că grăbește vindecarea rănilor, zgârieturilor și arsurilor. Îmbunătățește aspectul eczemelor și al cicatricilor. La fel, excelează în estomparea cearcănelor, hidratării pielii, iluminării tenului, eliminării micilor imperfecțiuni și atenuării ridurilor fine. Mai este ideal și pentru îmbunătățirea aspectului părului uscat și degradat, grație conținutului de provitamina A.
Cea mai mare plantație de măceș din Europa se află în România, în județul Botoșani. Un om de afaceri a investit 3 milioane de euro într-o plantație de 150 de hectare pe dealurile comunei Sulița. Investiția nu a fost în zadar. El vinde măceșul pentru diferite companii internaționale, specializate în producerea medicamentelor. Povestea antreprenorului român poate fi o motivație pentru producătorii moldoveni.
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

SERGIU NEGRESCU: Tehnici de tăiere a pomilor fructiferi

27 jan 2022

AU EXPORTAT PENTRU CĂ DEȚIN CERTIFICAT: Ce volum de fructe a fost livrat în 2021 în UE de producătorii cu GLOBALG.A.P. și GRASP

19 jan 2022

COMORILE DIN PĂDURE SAU TOTUL DESPRE AFINE: Când le plantăm, cum le îngrijim și când strângem roada

18 jan 2022

CULTIVATORII DE ALUN: Curs de instruire despre agrotehnici și tăieri în livadă. Masterclass de la cercetătorul Valerio Cristofori

18 jan 2022

DELICII DIN NATURĂ, O AFACERE CU DESERTURI DIN FRUCTE ȘI BACIFERE USCATE. O nouă istorie de succes a antreprenoarei Ludmila Castraveț

11 jan 2022

AFACERILE CU MĂCEȘE SUNT ÎNCĂ NEVALORIFICATE ÎN MOLDOVA. Beneficiile acestor fructe

AFACERILE CU MĂCEȘE SUNT ÎNCĂ NEVALORIFICATE ÎN MOLDOVA

Beneficiile acestor fructe

AFACERILE CU MĂCEȘE SUNT ÎNCĂ NEVALORIFICATE ÎN MOLDOVA. Beneficiile acestor fructe

loading ...