Arbuștii fructiferi sunt plante cunoscute și apreciate, atât pentru fructele gustoase, suculente și parfumate, cât și pentru aspectul acestora. Orice consumator realizează cât de eficiente sunt fructele arbuștilor pentru sănătatea oamenilor. Pentru producții mai mari și mai calitative, de-a lungul timpului, fermierii împreună cu specialiști din domeniu au testat și modificat materialul săditor, pentru a obține o rezistență mai mare la boli și dăunători.
Arbuștii fructiferi în perioada de iarnă au nevoie de o protecție mai sporită. O atenție deosebită se va acorda murului, căpşunului și afinului cu fructe mari.
În zonele cu temperaturi scăzute și pe terenuri lipsite de zapadă, aceștia se protejează cu folie transparentă sau cu paie puse la baza tulpinii. Dacă este necesar, pentru o protecție mai bună, lăstarii murului se aduc la nivelul solului. Plantele vesşnic verzi, precum afinul cu fructe mari și afinul de pădure, pierd și iarna apa prin frunze, dar aceasta nu poate fi recuperată din solul îngheţat, motiv pentru care există pericolul deshidratării și uscării lor.
Din această cauză, pe terenurile expuse la soare se udă plantele atunci când solul nu este îngheţat. Dacă, zăpada căzută e grea şi lăstarii de coacăz se rup atunci, cel mai probabil, aceștia au fost atacați de larvele sfredelitorului tulpinii, ceea ce duce la formarea unei cavităţi închise la culoare pe lungime lăstarului. Lăstarii vătămați vor fi îndepărtaţi. Mugurii coacăzului, umflați și rotunjiți în mod neobisnuit, semnalează prezența dăunatorului cleștarul coacăzului. Și acești muguri se vor îndepărta.