CAISELE DIN SOIUL RUBISTA DAU ROADE BOGATE LA CĂUȘENI

13 jun 2024
O familie din satul Chircăiești raionul Căușeni a înființat o livadă de caise de un soi deosebit. L-au adus din Ucraina și au decis să experimenteze pe o suprafață de 1,5 hectare. În al treilea an de rod, caișii de soi Rubista, foarte populari în țara vecină, au dat roadă bună, iar culoarea și mirosul atrag toate privirile.
 
Este vorba despre fermierul Seghei Toderașco din satul Chircăiești, raionul Căușeni. Acum trei ani, bărbatul a decis să le demonstreze copiilor plecați peste hotare că și în Moldova se pot face bani, iar cea mai valoroasă resursă este pământul. Și-a cumpărat câteva sute de puieți de cais și a plantat șase rânduri de livadă. După trei ani de îngrijire, producătorul se bucură de rezultat, scrie Studio L


 
Este rezistent la îngheț și foarte rodnic spune fermierul care menționează că în primii ani, a avut grijă ca puieții să fie bine îngrijiți, să primească suficientă apă și nutrienți și să fie protejați de dăunători.
 
Rezistă până la nivelul de -9 grade Celsius. Fermierii ucraineni au testat această proprietate. Consider că este un soi bun pentru regiunea noastră.
 
Pentru fructe mari și calitative, am efectuat rărirea. Se recomandă la 50% să-i rărim, dar ne-a fost milă să aruncăm așa multe. Dacă sunt rărite, se fac mai mășcate și mai dulci. Lăsate prea des, se strică.
 


Toamna efectuăm o stropitură, primăvara intervenim cu alte 3 tratamente. După apariția florilor nu mai stropim cu nimic. Nu au nevoie copacii. Sunt sănătoși, fumoși. Monilioza este o problemă cu care ne confruntăm , susține bărbatul.
 
Caișii din Chircăiești ajung pe piețele din Căușeni unde sunt foarte solicitați. Soția lui Serghei Toderașco afirmă că acești caiși sunt foarte buni pentru tot felul de dulceață și compot.
loading ...