Când fertilizăm afinele
Nu există o dată exactă la care se recomandă începerea fertilizărilor așa cum nu există nici o dată limită la care acestea nu se mai pot aplica. De regulă, hrănirea ar trebui începută primăvara timpuriu, atunci când frunzele încep să se deschidă și continuată pe tot parcursul sezonului de vegetație, dacă se consideră că plantele au nevoie de un supliment nutrițional. Pentru plantele din grădină ar trebui să fie suficientă o singură aplicare pe an, dacă se utilizează un îngrășământ cu eliberare controlată așa, formula cea mai recomandată fiind MgO+microelemente, cu o perioadă de eliberare de cca 6 luni.Ce fertilizanți utilizăm pentru afine
Afinii sunt plante care cresc pe sol acid, cu pH in jurul valorii de 4,5. Atunci când plantăm un afin în grădină trebuie să ne asigurăm că solul din jurul acestuia este. acid În cazul în care solul grădinii noastre nu are acest nivel de aciditate (în mod obișnuit solul de grădină are un pH cuprins între 6 – 8 ), putem planta afinul nostru în turbă de sphagnum acidă, sau într-un amestec de turbă acidă cu rumeguș de rășinoase și mraniță. În timp valoarea pH-ului din jurul rădăcinilor va crește datorită circulației apei în sol astfel încât noi trebuie să intervenim pe diferite căi pentru păstrarea nivelului dorit de aciditate. Acest lucru se poate realiza prin reîmprospătarea turbei, prin amendamente chimice sau prin utilizarea fertilizanților adecvați.Întotdeauna, pentru fertilizarea afinilor vom folosi îngrășăminte care conțin AZOT AMONIACAL sau SULFAT de AMONIU. Se interzice utilizarea îngrășămintelor care conțin azot nitric pentru fertilizarea afinilor existând chiar riscul pierderii plantelor atunci când îngrășământul este aplicat direct pe frunze. În general este bine să fertilizăm afinii cu îngrășăminte ce conțin un procent ridicat de azot, dar trebuie să fim foarte atenți ca acest azot sa fie de origine amoniacala si nu nitrica, toate ambalajele de îngrășăminte chimice precizând acest aspect pe eticheta.
Adeseori plantele de afin suferă din cauza carențelor de fier și magneziu, ne putem da seama de acest lucru datorită îngălbenirii frunzelor fără ofilirea acestora datorată secetei. Pentru a preîntâmpina apariția carențelor de fier este bine să folosim un îngrășământ cu conținut bogat în microelemente, printre care și fier-magneziu.
Fertilizarea afinilor se poate face și cu îngrășăminte organice, cum ar fi făina de sânge sau făina de pește. Aplicând la rădăcina afinilor zaț de cafea sau resturi de vin oțetit putem menține un nivel ridicat al acidității. De asemenea, putem contribui la menținerea acidității în sol prin mulcirea suprafeței acestuia în jurul plantei cu litieră de rășinoase. Mranița și gunoiul de grajd trebuie evitate pentru că în general acestea sunt alcaline, nefiind așadar pe placul arbuștilor de afin.
Sursa: Grădina verde