CAPRICIOASE, DAR PROFITABILE ȘI GUSTOASE! Crescătorii de caise vor beneficia de instruire internațională

03 mar 2021

Producătorii de caise din R. Moldova vor beneficia, pe parcursul anului 2021, de asistența expertului internațional Samuele Caroli. Este vorba despre un nou proiect USAID/APM, care se desfășoară mai mulți ani la rând. De regulă, anual aplică pentru instruire cca 50 antreprenori din horticultură. De menționat că numărul participanților la această ediție este limitat. Prioritate vor avea gospodăriile care dețin livezi moderne de cais sau intenționează să le înființeze în anii 2021-2022. Detaliile despre modul de implementare a programului de asistență vor fi discutate în cadrul seminarului „Conducerea și tăierea pomilor de cais. Particularitățile anului 2021”, organizat vineri, 5 martie, pe platforma Zoom, începând cu ora 09:00.
 
Solicitat de AGROMEDIA, Ananie Peșteanu, doctor în pomicultură, conferențiar universitar, UASM, ne-a comunicat că se atestă o creștere a doritorilor de a lansa afaceri cu caise, aceste fructe destul de capricioase, dar apetisante și gustoase.
 
“Livădarii plantează nu doar caise, ci și prune sau alte fructe, astfel asigurându-și investițiile în fața condițiilor climaterice. Spuneți că sunt capricioase, dar dacă vom respecta lanțul tehnologic la anumite etape de cultivare, vom adună un produs calitativ și competitiv pe piețele din afară. Mă refer la tăiere, rărire și recoltare. Horticultorii cunosc despre normarea încărcăturii de caise, astfel încât să obțină un fruct căutat de consumatori. În cazul dat, nu este vorba despre mult și ieftin, ci despre o cantitate optimală și o calitate racordată cerințelor impuse de statele unde exportăm. Deocamdată, țările destinatare sunt Rusia și Belarus. Pentru UE, avem nevoie de cota de export, pentru a fi scutiți de taxe”, a menționat dl Peșteanu.
 
Despre capriciile caișilor vorbind, experții susțin că există mai mulți factori, care influențează creșterea și calitatea produsului: specie, zonă, aplasarea geografică, tehnologiile de creștere etc.
 
Ananie Peșteanu a mai subliniat că acum, în prima perioadă a lui martie, livădarii au câteva misiuni: să efectueze corect tăierea, iar când mugurii încep a se umfla, să aplice pomilor tratamentul fito-sanitar, care la această etapă se realizează cu un produs pe bază de cupru. Să nu uite și de insecticide, pentru a proteja livada de gâzele parazite. Totodată, a fost lansat Ghidul crescătorului de caise, unde producătorii vor găsi sfaturi utile și vor învăța meseria, pentru a intra cu brio în rândurile marilor antreprenori.
 
Potrivit lui Peșteanu, expertul internațional Samuele Caroli, agricultorul care va acorda asistență fermierilor autohtoni, este omul care cunoaște aproape totul despre caise și prunele chino-japoneze. Originar din Italia, dl Caroli este producător de fructe și consultant mondial. Astfel, discipolii săi pot fi întâlniți și în Grecia, și Argentina, și multe alte state, unde caisul reprezintă o sursă de venit.
 
Reprezentanții proiectului lansat de USAID/APM ne-au informat că  horticultorii interesați se pot înscrie în programul de asistență la numărul de telefon 078812224, email - abotezatu@moldovaagro.com.
 
Înregistrarea participanților se efectuează AICI


 
loading ...