TEHNOLOGIA DE CULTURĂ A CARTOFULUI MOV. Particularități

27 jun 2023
Cartoful mov (Solanum tuberosum var. Vitelotte) este o cultură exotică, ce prinde tot mai mult teren în agricultură. Alături de cartoful dulce, cultura de cartof mov este una de nișă, ce poate aduce fermierilor venituri importante.
 
Particularități botanice
În zona de origine, cartoful este o plantă perenă, ce dezvoltă o rădăcină fibroasă, ramificată și cu o putere mare de absorbție. Pe lângă partea aeriană, cartoful formează și tulpini subterane (stoloni și tuberculi). Stolonii sunt ramificații îngroșate ale tulpinii subterane, iar tuberculii sunt organe ale plantei în care se acumulează mari cantități de substanțe de rezervă.

Citește și: TEHNOLOGIA DE CULTIVARE A CARTOFULUI

Frunzele sunt compuse, cu foliole de mărimi diferite. Florile sunt grupate în cime, iar corola are culori variate (albă, violacee, albastră, roz-violacee, gălbuie). Fructul este o bacă sferică și nu este comestibilă.

Cerințe față de climă și sol
Rădăcinile încep să crească la temperatura de 6-7℃, iar nivelul optim pentru creșterea plantelor și formarea tuberculilor este de 22-27℃, în funcție de faza de dezvoltare. Temperaturile de peste 40℃ influențează negativ producția. Insuficiența luminii afectează creșterea tuturor părților plantei, influențând negativ producția de tuberculi.

Umiditatea în sol trebuie menținută la nivelul de 70-80% din capacitatea de câmp pentru apă. Umiditatea insuficientă provoacă stagnări în creșterea tuberculilor, iar excesul poate duce la apariția bolilor. Preferă solurile ușoare, cu pH cuprins între 5 și 6.

Citește și: CULTIVAREA CARTOFILOR ÎN PAIE

Rotația culturilor
Cartoful nu se cultivă după alte solanacee. Se recomandă rotația de patru ani, dar se poate folosi și rotația de trei ani sau doi ani, dacă nu s-a semnalat atac de nematozi. Cele mai bune premergătoare pentru cartof sunt: gramineele, cerealele păioase, trifoiul, lucerna, leguminoase anuale, porumb, vărzoase, in, floarea-soarelui, rădacinoase sau plante bulboase.

Important! Nu este recomandată ca plantă premergătoare sfecla de zahăr. În cazul cartofului, nu se recomandă monocultura.
 
Pregătirea terenului pentru cultura de cartof mov
După eliberarea terenului, se realizează o lucrare cu grapa cu discuri pentru distrugerea buruienilor și resturilor vegetale. Arătura se efectuează imediat, la adâncimea de 28-30 cm. În cazul solurilor compactate sau grele, se poate executa scarificarea terenului, deoarece tasarea solului reduce considerabil producția de cartof. După lucrarea de arat sau scarificat se realizează nivelarea terenului, operațiune ce influențează pozitiv calitatea lucrărilor următoare (plantat, bilonat, erbicidat etc).
 
Pregătirea terenului pentru plantat se realizează la adâncimea de 14-18 cm, cu ajutorul combinatorului, urmată de bilonarea în rigole sau brazde înalte. Bilonarea favorizează încălzirea mai rapidă a solului, reduce tasarea acestuia și ușurează accesul în cultură, fiind astfel redusă vătămarea plantelor în timpul lucrărilor de îngrijire.

Citește și: CUM ALEGI CARTOFII BUNI DE PLANTAT?

Această lucrare se realizează în mai multe etape. Odată cu plantarea se construiește un bilon de 10-12 cm înălțime, iar dupa înrădăcinare, bilonul se înalță până la 30 cm. Următoarele lucrări se realizează cu scopul de a reface biloanele deteriorate în urma lucrărilor de intreținere ale culturii. Bilonarea este obligatorie în cazul culturilor irigate.

Plantarea
Se recomandă folosirea de material sănătos, fără boli și dăunători. De asemenea, se pot utiliza soiuri rezistente la agenți patogeni. Tuberculii se pot trata cu produse specifice înainte de plantare. Pentru realizarea de producții mari și pentru reducerea perioadei de vegetație, se poate realiza încolțirea forțată a tuberculilor. Temperatura minimă de plantare la cartof este de 7℃. Calendaristic, epoca de plantare începe de la sfârșitul lunii martie.

Combaterea buruienilor
Se poate face mecanic sau chimic. Chimic, se vor aplica erbicide omologate, conform specificațiilor de pe etichetă, în funcție de produsul ales.

Sursa: Botaniștii. ro
loading ...