CĂTINA: RECOLTE BUNE ȘI CALITATIVE, EXPORT LA PREȚURI MICI, DEOCAMDATĂ

26 sep 2023
Recoltarea cătinii a început săptămâna trecută. Potrivit Asociației „Pomușoarele Moldovei”, anul acesta, datorită condițiilor meteo bune, cătina rezistentă la secetă a produs o recoltă abundentă de calitate superioară (cu conținut ridicat de zahăr).
 
Potrivit estimărilor experților, suprafața totală a plantațiilor de cătină este aproape de 200 de hectare. În plus, mai avem cătină sălbatică, care, împreună cu alte pomușoare și nuci din flora spontană, sunt recoltate și vândute de locuitorii din mediul rural. Drept urmare, potrivit EastFruit, cel puțin o sută de tone de cătină intră pe piața moldovenească în fiecare an.
 
De obicei, boabele sunt vândute în formă proaspătă și procesată (sucuri, uleiuri, în amestec cu miere, colorant organic) într-un raport de 50/50. Până de curând, o parte semnificativă din cătina proaspătă și prelucrată era exportată din Moldova către piețele țărilor CSI, în principal pe piața rusă. Anul acesta, cumpărătorii din aceste țări sunt gata să cumpere cătină și alte pomușoare, dar la prețuri mici. Drept urmare, prețurile de achiziție pentru cătina pentru export au scăzut cu aproximativ 15-20%, la o medie de 80 lei/kg. Producătorii consideră că acest nivel al prețurilor cu ridicata este scăzut, având în vedere marea dificultate de a angaja forță de muncă scumpă pentru recoltarea cătinii.
 
Fermierii exportatori din Moldova furnizează cantități mici de cătină procesată pe piața UE (România). Cu toate acestea, consumatorul european este puțin familiarizat cu aceste pomușoare și cu produsele sale procesate.
 
Drept urmare, principala piață a cătinii moldovenești din acest an este sectorul local HoReCa (ceaiuri de plante), procesat - vizitatorii târgurilor de weekend și clienții de pe rețelele de socializare.
loading ...