CÂND ȘI CUM PLANTĂM CĂTINA? Schema de sădire și îngrijire

31 aug 2023
Cătina produce mici fructe de pădure de culoare portocalie, ce sunt bogate în vitamine și în substanțe benefice pentru organism. Pentru faptul că ea nu are nevoie de o îngrijire prea sofisticată, poate fi ușor crescută în locuri în care alte culturi nu se dezvoltă corespunzător.
 
Descoperă în cele ce urmează ce ai de făcut pentru a planta cu succes un astfel de arbust la tine în grădină și care sunt etapele în îngrijirea ei ulterioară.
 


Cerințe față de sol și climă pentru a planta cătina

Înainte să începi plantarea, asigură-te că spațiul unde vrei să pui răsadurile de cătină îndeplinește următoarele condiții: are acces la razele directe ale soarelui; umiditatea este moderată.
 
Solul potrivit pentru cultura de cătină este ușor, permeabil, care are o fertilitate medie. Arbustul crește bine și pe teren plan, dar și în pantă. Singura condiție este ca orientarea rândurilor să se facă pe direcția nord-sud, fiindcă în acest fel, expunerea la lumina naturală este mai îndelungată. Curăță bine pământul de resturi vegetale și ară la o adâncime de aproximativ 25-30 de centimetri.

Temperatura: Acest arbust fructifer suportă foarte bine temperaturile scăzute din timpul iernii și poate rezista până la -45 grade Celsius. Nici temperaturile ridicate nu îi stopează creșterea, așa că poate suporta până la +45 grade Celsius.


 
Perioada optimă pentru plantarea cătinei diferă în funcție de zona în care plantezi, în felul următor:
  • pentru zonele de câmpie și de deal, sfârșitul lui octombrie este intervalul ideal pentru sădire, datorită nivelului ridicat de umiditate din sol;
  • în ariile submontane și montane îți sugerăm să plantezi cătina la începutul primăverii.
Înainte de a pune răsadurile în pământ, trebuie să realizezi gropile de plantare. Ele trebuie să fie suficient de mari pentru ca rădăcinile cătinei să aibă spațiul optim pentru dezvoltare. 40 de centimetri lungime, lățime și înălțime sunt dimensiunile ideale.
 

Schema de plantare și sădire a cătinei

Când alegi locurile de plantare pentru răsadurile de cătină, trebuie să ții cont de forma coroanei și de fertilitatea solului. Astfel, dacă vrei să crești arbuști în formă de glob, iar soiurile alese sunt destul de mari, păstrează o distanță de 3 metri între plante și 4 metri între rânduri.


 
Plantarea propriu-zisă. La baza gropilor săpate anterior, adaugă aproximativ 8 kilograme de îngrășământ natural obținut din gunoi de grajd. Dacă vrei să îmbunătățești și mai mult calitatea solului, poți pune și un îngrășământ chimic sau superfosfat.
 
Apoi urmează:
  • fasonarea rădăcinilor – adică scurtarea lor și îndepărtarea celor bolnave;
  • mocirlirea – trecerea sistemului radicular printr-un amestec cu pământ, apă și gunoi de grajd;
  • poziționarea răsadului de cătină în mijlocul gropii;
  • acoperirea rădăcinilor cu pământ și tasarea lui;
  • udarea din abundență a plantei nou sădită.

Mod de îngrijire cătină

Cătina este o specie rustică, ce crește pe orice tip de sol și este extrem de rezistentă la condițiile climatice extreme precum seceta, gerul sau insolația. Asta nu înseamnă că nu există câteva activități de îngrijire a cătinei pe care să le poți întreprinde pentru o mai bună dezvoltare a plantei.
 
Ține buruienile la distanță, îndepărtându-le manual sau, în primii doi ani de la plantare, cu ajutorul erbicidelor potrivite. Poți săpa solul din jurul tulpinilor cătinei la o adâncime de 6-7 centimetri.
 
Protejează de rozătoare. Dacă știi că prin grădina ta trec multe rozătoare, ar fi bine să acoperi partea inferioară a tulpinii cu placaj, hârtie cerată sau chiar material natural. Adică, folosește tulpini de floarea soarelui pentru a înveli partea de jos a trunchiului arborelui de cătină.
 
Apă. Mai ales în perioada de formare, cătina are nevoie de udări regulate. De asemenea, fertilizarea este importantă după ce trec 2 ani de la plantare. Poți folosi îngrășăminte pe bază de fosfor, potasiu și azot, dar și metode organice precum gunoiul de grajd.
 
Cât despre tăieri, ele se pot face încă de când arbuștii sunt tineri. Asta pentru că ajută la o mai bună fructificare, și deci, o producție mai bogată.
 
Cătina se poate planta aproape oriunde în țara noastră și vine la pachet cu avantajul unei îngrijiri facile. Dacă realizezi corect plantarea și îngrijirea cătinei în grădină, te bucuri de micile fructe benefice pentru sănătate. Fie că le transformi într-un sirop gustos sau le consumi ca atare cu miere, organismul tău îți va mulțumi.
 
Sursa: Grădinamax.ro
loading ...