CIREȘELE DIN PRIMA RECOLTĂ SUNT MAI SCUMPE DECÂT ANUL TRECUT. Experții spun că prețul mare nu se va menține mult timp

31 mai 2022
Săptămâna trecută, pe piața moldovenească au apărut primele oferte de cireșe din noua recoltă, iar prețurile angro au variat între 40-50 lei/kg. Nivelul prețurilor este mai mare decât la începutul sezonului de vânzări de anul trecut – care era, în medie, aproximativ 30 lei/kg. Cu toate acestea, potrivit operatorilor de pe piață, prețurile angro relativ ridicate la cireșele timpurii nu vor ține mult - o săptămână, maximum zece zile.

Condițiile prealabile pentru reducerea prețului sunt evidente. Cireșele dulci au apărut în vânzare în cantități destul de mari și calități foarte diferite: există multe fructe necoapte de calibru mic - mai puțin de 25 mm, dar există și oferte angro la scară mică de fructe coapte și relativ mari. Ca urmare, prețurile „extreme” cu ridicata și cu amănuntul variază foarte mult.
De exemplu, în unele cazuri, cele mai bune cireșe pot fi oferite angro la 60 lei/kg, cu amănuntul la 70-75 lei/kg. La polul opus, fermele mici invită cetățenii să vină în livezile lor și să culeagă singuri cireșe - cel puțin o cutie de 8 kg. Prețul variază între 30-35 lei/kg. Situația poate fi interpretată și în acest fel: sunt foarte puțini lucrători pentru recoltarea cireșelor în micile ferme țărănești, drept urmare se decid asupra modelelor creative de afaceri.         

O altă opțiune, deja standard, este livrarea de cireșe și, adesea, căpșuni în loturi de cel puțin 5 kg din ambele. Prețul este de obicei același - 45-50 lei/kg. Există încă cerere pentru acest serviciu, dar în curând va fi redusă la minimum ca urmare a creșterii ofertelor pentru fructe în piețele din oraș, în buticuri și chioșcuri din apropierea casei.

Sursa: east-fruit.com
loading ...