Republica Moldova se numără în prezent printre primii 10-15 exportatori de mere din lume, cu o producție anuală de aproximativ 500 mii tone, obținută de pe 56 mii de hectare de livezi, dintre care circa 20 la sută sunt moderne.
Aproximativ 97 la sută din livrările de mere moldovenești erau destinate anterior pieței ruse. Anul acesta, în contextul dificultăților apărute în urma impunerii embargourilor și declanșării conflictului armat ruso-ucrainean.
Astfel, o parte dintre ele au fost redirecționate spre statele UE, care a dublat în context cota stabilită pentru acest produs provenit din Republica Moldova, precum și spre țarile Orientului Mijlociu.
Astfel, necesitatea unui studiu de fezabilitate axat pe conversia livezilor de măr din Republica Moldova la sistemul de cultivare ecologică a devenit una stringentă. Un astfel de studiu va fi realizat, în perioada noiembrie 2022-februarie 2023, cu sprijinul Programului USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova.
Studiul va cuprinde o analiză a situației actuale din sectorul de producere a merelor în ceea ce privește condițiile de cultivare, inputurile, practicile de recoltare, transportare, depozitare, procesare și de comercializare. Vor fi elaborate și modele de business pentru producătorii, procesatorii și exportatorii moldoveni de mere și sucuri ecologice.
Autorii studiului vor oferi și informații privind lecțiile învățate de producătorii și procesatorii de mere ecologice din Moldova, Polonia, Germania și alte țări, dar și de importatorii din UE. Totodată, va fi întocmită o foaie de parcurs pentru fermierii moldoveni, instituțiile guvernamentale, investitorii și donatorii de pe lanțul valoric al acestui sector.
Efectuarea studiului a fost solicitată de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.
De vreme ce în spațiul UE se atestă în prezent o cerere în creștere față de merele ecologice în stare proaspătă și procesată și sucurile de mere ecologice, reprezentanții „Moldova Fruct” consideră că acest studiu le va permite agricultorilor să ia decizii în favoarea produselor ecologice și va servi drept un prim pas spre atenuarea crizei actuale ce afectează fermierii moldoveni și evitarea defrișării mai multor livezi aflate încă în stare bună.